Zwerm van stallen in landschap

De uitwerking van het onderscheid tussen concentreren, verweven en extensiveren heeft niet gewerkt. Dat is een belangrijke conclusie die de Rijksadviseur voor het Landschap, Yttje Feddes, in 2010 trok uit een inventarisatie van de Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG). De zonering is overduidelijk een compromis, dat heeft geleid tot een onduidelijke situatie en een zwerm van stallen in het landschap zonder een herkenbare logica of ordening.

De voorgenomen concentratie van intensieve veehouderij in LOG’s is niet op gang gekomen, stelt Feddes in het LOG Boek, het verslag van de inventarisatie. Er zijn LOG’s waar zich nieuwe bedrijven hebben gevestigd, maar dezelfde ontwikkeling is ook zichtbaar in de omliggende verwevingsgebieden.

Bovendien wijken de stallen van de nieuwe bedrijven in de LOG’s zelden af van het gebruikelijke laagwaardige beeld. De doelstelling om een beter dier- en milieuvriendelijk imago van de sector zichtbaar te maken in de vormgeving van de bedrijven is nog niet gehaald. De voorgenomen overheidsinvesteringen in het landschap door bijvoorbeeld aanleg van beplantingen, waterbergingen en natuurontwikkeling zijn nog niet zichtbaar. Volgens Feddes zijn sommige erven goed landschappelijk vormgegeven, maar is dit zeker nog geen gemeengoed.

Feddes geeft ook nog een opsteker. Ze vindt dat de milieuwetgeving tot nu toe succesvoller is dan de ruimtelijke ordening. “Door de luchtwassers stinkt het in ieder geval minder dan tien jaar geleden.”

Download het LOG Boek met veel beeldmateriaal.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer