Mestverwerking wordt mineralenverwaarding

Begin juni zal Bleker zijn visie en standpunt naar buiten gaan brengen op het mestdossier. Hierbij gaat het niet alleen over mest ver- en bewerking, maar ook over de visie op productierechten. Iedereen in de veehouderij (breed) weet dat we op het dossier mest/mineralen onderhand eens stappen moeten gaan zetten om de huidige situatie, dure afzet en dure productierechten, te veranderen.

Economisch is het niet bepaald duurzaam zoals we nu bezig zijn. En ook snapt iedereen dat we pas van productierechten afscheid kunnen nemen als we met elkaar in staat zijn om een alternatief te bieden voor het plaatsen van de mest/mineralen. Hierbij moeten we er ook voor gaan zorgen dat de negatieve klank van mest ver- en bewerking verleden tijd wordt. Daarom pleit ik ervoor om in de toekomst niet meer te spreken van mest ver- en bewerking maar mineralenverwaarding. In het verleden hebben we ook de term mestvarkens vervangen door vleesvarkens door vanuit de sector hier de nadruk op te leggen. We houden immers onze varkens voor het vlees en niet voor de mest!

Bij de mestverwerking is dit hetzelfde; in mest zitten immers waardevolle voedingsstoffen (mineralen) voor planten en deze zijn elders in de wereld geld waard. Door alleen het woordgebruik te veranderen, verander je natuurlijk niet direct de situatie maar zorg je er wel voor dat anderen zich er bewuster van worden waar het feitelijk om gaat. Dat zal in de toekomst ook niet alleen van belang zijn met betrekking tot het verkrijgen van toekomstige vergunningen voor installaties. Maar uiteraard zal dit ook van belang zijn om de economie rondom mineralenverwaarding omgekeerd te krijgen.

Tot nu toe is het Chinees rekenen; wat is de boer nu kwijt dus hoeveel is hij gewend bij te betalen.. Het spul is geld waard en dus moet het geld op gaan brengen. Als je zelf hier al niet van overtuigd bent en daarnaar handelt, gaat het nooit gebeuren. Laat staan dat de politiek mee wil denken in die richting. Ik zie en hoor van veel veehouders die best iets willen met mineralenverwaarding maar nog zoekende zijn naar mogelijkheden en consistent beleid.

Het was dan ook niet geheel toevallig dat NVV en LTO juist nu samen richting politiek aangeven hoe dat wij denken dat mineralenverwaarding handen en voeten moet krijgen. Hopelijk heeft Bleker het lef om in onze denkrichting, het verwaarden van mineralen en afschaffen van dierrechten, mee te willen gaan.


Wyno Zwanenburg
Voorzitter NVV
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer