Europese eiwitconsumptie is hoog

Inwoners van de EU consumeren twee keer zo veel dierlijk eiwit als het mondiale gemiddelde. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving leidt dit tot een aantal negatieve effecten waaronder een groot ruimtebeslag (ook buiten Europa), vermindering van de biodiversiteit en gezondheidsrisico’s.

Daarom is het volgens het Planbureau nodig maatregelen te nemen die leiden tot een lagere eiwitconsumptie. Dat kan door de consumptie van vlees, vis en zuivel te verminderen, maar ook door de productie van dierlijk eiwit efficiënter te maken en minder dierlijk eiwit te verspillen.

Het Planbureau heeft de verschillende oplossingrichtingen verzameld in het rapport ‘The protein puzzle.” De titel van het rapport laat direct zien dat de oplossing nog niet zo eenvoudig is, omdat oplossingen elkaar ook tegen kunnen werken. Het Planbureau beseft dat maatregelen om te komen tot een duurzame veehouderij boeren geld kosten, terwijl de inkomsten nu al laag zijn.

Ze vindt dat er een rol voor de EU ligt om de omslag naar een meer duurzame productie van vlees, vis en zuivel mogelijk te maken. Tegelijkertijd moeten de supermarkten dan wel bereid zijn deze producten aan te bieden en moeten consumenten bereid zijn de producten te kopen tegen de bijbehorende hogere prijs.

Op de site van het Planbureau vindt u een overzicht van de feiten en het rapport (beide in het Engels) en een Nederlandstalige samenvatting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer