Biobased economy voor mestprobleem

Voor een structurele oplossing van het mestprobleem in de varkenshouderij is het nodig mest om te vormen. Van een afvalproduct tot een waardevolle grondstof. Dat is de kern van het plan Markt voor Mest van het InnovatieNetwerk. Hiervoor is het niet nodig om nieuwe technieken te ontwikkelen.

Het is vooral een kwestie van een uitgekiende mix van marktinterventies door de overheid, investeringen in de noodzakelijke procesindustrie, de vorming van nieuwe ketens en geleidelijke groei en verbetering door het toepassen van opgedane kennis en ervaring. Hier is sprake van systeeminnovatie.

”De interessante grondstoffen in mest worden niet of nauwelijks benut,” stelt Jan de Wilt van het InnovatieNetwerk. “En dat is vooral te wijten aan het falen van de markt. “De sector is niet in staat dit probleem zelf op te lossen. Dat probeert zij al 25 jaar en het overschot is nog nooit zo groot geweest.

De Wilt pleit dan ook voor een belangrijke rol voor de overheid bij de oplossing van dit probleem. “De overheid heeft grote ambities op het gebied van duurzame energie en hergebruik van mineralen. Het mestbeleid moet dan ook aanhaken bij de wens voor een biobased economy.”

U leest alles over Markt voor mest in de conceptwijzer maart 2011.
Op de site van het innovatienetwerk vindt u meer over het plan Markt voor Mest.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer