
Fieldlab moet dierwaardige veehouderij praktisch maken
Zes organisaties zijn gestart met het fieldlab 'Vanuit het dier bekeken'. Dit initiatief moet melkvee- en varkenshouders helpen de zes leidende principes van de Raad voor Dierenaangelegenheden voor een dierwaardige veehouderij in de praktijk toe te passen.
In de Kamerbrief 'Stapsgewijs naar een dierwaardige veehouderij' stelde voormalig minister Piet Adema begin 2024 'het moet en kan beter' als het om dierenwelzijn gaat. Hoewel in die brief de hoofdlijnen zijn geschetst, is het voor veehouders nog niet duidelijk hoe deze nieuwe regels hun dagelijkse bedrijfsvoering concreet gaan beïnvloeden.
Veel boeren vragen zich dan ook af wat er precies van hen verwacht wordt en welke stappen noodzakelijk zijn om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Het fieldlab biedt hierbij ondersteuning door samen met veehouders, ketenpartners, onderwijsinstellingen en beleidsmakers te onderzoeken wat in de praktijk werkt. Het samenwerkingsverband bestaat uit het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON), Aeres Hogeschool Dronten, de Melkbrouwerij, Nieske's Erf, Dekker AgrOn en Buitenpraktijk Oost.
Vanuit het perspectief van het dier
Waar dierenwelzijn traditioneel vooral via omgevingsfactoren wordt beoordeeld – zoals ruimte, hygiëne en inrichting van de stal – verschuift de aandacht binnen een dierwaardige veehouderij naar het dier zelf. Dit betekent meer focus op goede voeding, een gezonde en schone leefomgeving en de mogelijkheid voor dieren om natuurlijk gedrag te vertonen. Diergerichte metingen, waarbij onder andere het gedrag, de fysieke conditie en mentale gezondheid van de dieren worden geobserveerd, passen daar beter bij.
Ook het verdienmodel is een belangrijk onderwerp binnen het fieldlab. De initiatiefnemers vragen zich af hoe de kosten van dierwaardige veehouderij kunnen worden doorberekend aan de consument. Daarnaast spelen vergunningverlening en financieringsmogelijkheden een grote rol om tot een breedgedragen aanpak te komen.
Praktijkgericht experimenteren
Het fieldlab biedt ruimte voor experimenten in een praktijkomgeving waarin ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen nauw samenwerken. Met een subsidieregeling van het ministerie van LVVN kan deze gebiedsgerichte aanpak worden ontwikkeld.
De focus ligt op de ontwikkeling van een dierwaardige veehouderij, met aandacht voor de pijlers extensiveren en innoveren. In april vond de eerste ontwerpbijeenkomst plaats, waarbij vertegenwoordigers uit de praktijk, het beleid, het onderwijs en de wetenschap hun input leverden.
Het fieldlab heeft een looptijd van twee jaar. Daarin worden diverse bijeenkomsten en werksessies georganiseerd om concrete stappen te zetten richting een dierwaardige veehouderij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs

Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


