Afrikaanse+varkenspest+noodzaakt+tot+volledig+afschermen+varkensbedrijf
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest noodzaakt tot volledig afschermen varkensbedrijf

Een hekwerk rond het bedrijf en een goed bioveiligheidsplan voor iedere locatie met varkens zijn noodzakelijk. Deze Europese verplichting geldt als de varkenslocatie vanwege Afrikaanse varkenspest in een beperkingsgebied komt te liggen en betekent feitelijk dat dit nu al geregeld zou moeten zijn.

Vanwege recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Hessen is er onlangs in een webinar op gewezen dat de Europese Unie (EU) een versterkt bioveiligheidsplan verplicht stelt bij besmettingen onder gehouden varkens of wilde zwijnen. Die verplichting geldt voor iedere locatie met varkens, of het nou gaat om een paar hobbyvarkens of duizenden varkens op een professioneel bedrijf. De EU heeft de uitzondering die er was voor kleine bedrijven in maart 2023 afgeschaft.

Omdat het Europese regels zijn, gelden ze ook direct vanaf het moment dat er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland zou zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer varkenshouders niet voldoen aan de regels bij een uitbraak, treedt de NVWA handhavend op.

Contact met wilde zwijnen voorkomen

Een belangrijk onderdeel in het versterkte bioveiligheidsplan is dat contact tussen gehouden varkens en wilde zwijnen moet worden voorkomen. Dit houdt onder andere in dat er een veekerende afrastering moet zijn van de bedrijfsgebouwen en de gebouwen of plekken waar voer, strooisel of kadavers worden bewaard. De muren van de stal vormen een veekerende afrastering, maar tussen de gebouwen, rondom de voeropslag, strooiselopslag, kadaveropslag en dergelijke moet een hekwerk komen dat bestand is tegen wilde zwijnen.

Voor buiten gehouden varkens is een dubbel hekwerk noodzakelijk, omdat er anders toch contact kan zijn tussen wilde zwijnen en gehouden varkens.

Goedgekeurd bioveiligheidsplan

Verder heeft elk varkensbedrijf of hobbyvarkenshouder een bioveiligheidsplan nodig dat is goedgekeurd door de bevoegde autoriteit. Daar hoort onder andere bij welke procedures er zijn om insleep via bezoekers en medewerkers te voorkomen. Daaronder vallen ook procedures voor het meenemen van levensmiddelen en een verbod op het houden van varkens door de medewerkers.

In het plan staat verder onder andere hoe de schone en vuile ruimtes zijn ingericht en van elkaar zijn gescheiden en bijvoorbeeld welke procedures er zijn voor reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen.

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer