Praktijkopleiding+varkenshouderij+richt+zich+op+zijinstromers
Nieuws
© Monique Jansen

Praktijkopleiding varkenshouderij richt zich op zijinstromers

Stichting Kennis Platform Varkenshouderij (stichting KPV) start in samenwerking met onderwijsinstellingen een praktijkopleiding voor werknemers zonder een achtergrond in de sector. De eerste module Praktijkopleiding Kraamstal begint op 3 september.

In de varkenshouderij werken ongeveer vijfduizend mensen, onder wie veel zijinstromers zonder achtergrond in de sector. 'Investeren in gekwalificeerd personeel is essentieel voor een gezonde toekomst van de varkenshouderij', zegt Pleun Leeijen, bestuurslid van de Producentenorganisatie Varkenshouderij en voorzitter van stichting KPV.

'Vaak worden medewerkers intern opgeleid, maar het wordt steeds belangrijker dat ze gekwalificeerd zijn. De markt vraagt het', constateert docent Jan Overeem van Aeres MBO.

Aeres MBO verzorgt samen met Yuverta, Zone.college en stichting KPV de Praktijkopleiding Varkenshouderij. De opleiding bestaat uit vier modules: Kraamstal, Gespeende biggen, Zeugen en Vleesvarkens, die aansluiten bij verschillende afdelingen binnen een varkensbedrijf. De opleiding combineert leren op de werkplek met gezamenlijke praktijkdagen, online begeleiding en e-learning.

Praktijk vertrekpunt

Overeem: 'De praktijk is het vertrekpunt, maar we willen dat de deelnemers ook graag het 'waarom' ervan weten.' Ter illustratie noemt hij de ijzerinjectie. Waarom die wordt gegeven, hoe je die moet geven en welke naald daarvoor wordt gebruikt.

De eerste module, Praktijkopleiding Kraamstal, duurt vier maanden. Deelnemers werken op hun eigen werkplek aan opdrachten en worden beoordeeld op diergerichte handelingen. Ze krijgen wekelijkse begeleiding door een vakdocent.

De module omvat ook vier praktijkdagen, waarvan drie op een varkensbedrijf, waarbij deelnemers leren van docenten, een dierenarts en van elkaar. De opleiding kost 2.260 euro en de studiebelasting is vijf uur per week. De praktijkopleiding wordt aangeboden via het Leerplein KPV.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer