POV%3A+%27Een+leven+lang+leren+is+actueel+in+varkenshouderij%27
Achtergrond
© Varkens.nl

POV: 'Een leven lang leren is actueel in varkenshouderij'

Een van de speerpunten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is kennis delen. 'Een leven lang leren is ook in de varkenshouderij actueel', zegt POV-bestuurslid José Houben die onderwijs en scholing in haar portefeuille heeft.

Waarom een leven lang leren?

'De toekomst vraagt nog meer dan nu dat je niet alleen technisch goed presteert, maar ook andere vaardigheden hebt. Er zijn tegenwoordig zoveel facetten waarmee je bij het uitoefenen van je werk rekening moet houden. Denk aan je omgeving, wet- en regelgeving, collega's en medewerkers. Of je nu ondernemer of werknemer bent, het is voor iedereen van belang om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Dat lukt alleen wanneer je je blijft ontwikkelen.'

Welke rol speelt de POV daarin?'

'Wij richten ons vooral op kennis delen. Wij vinden het belangrijk dat mensen leren van elkaar. Binnen de varkenshouderij zijn er grote verschillen in bedrijfsvoering.'

Is het scholingsaanbod in de varkenshouderij groot genoeg?

'Ja. Een groot aantal erfbetreders verzorgt bijeenkomsten, webinars of trainingen. Vanuit de POV zijn wij betrokken bij het Toekomstgericht Ondernemerschap Programma (TOP) Varkenshouderij en bij de kennissessies die worden georganiseerd vanuit Varkens.nl en Stichting Kennis Platform Varkenshouderij (Stichting KPV). Stichting KPV heeft een brede sectorvertegenwoordiging vanuit het hele land. Vanuit de POV ben ik afgevaardigde.'

De toekomst vraagt nog meer dan nu dat je niet alleen technisch goed presteert, maar ook andere vaardigheden hebt

José Houben, bestuurslid POV

TOP Varkenshouderij is nieuw?

'Dat klopt. De POV organiseert deze samen met Rabobank en de Ondernemerschap Academy. In de training staat de mens als persoon centraal. Vooral soft skills komen aan de orde. Een persoonlijkheidsanalyse en coaching zijn onderdeel van het programma. Voor die vaardigheden mag wel meer aandacht zijn. Ons doen en laten wordt vaak zo beheerst door de waan van de dag dat nadenken over een toekomstbestendig en duurzaam bedrijf erbij blijft. Vanuit de POV zorgen wij ervoor dat de training praktisch en herkenbaar blijft.'

Er is ook een leerweg in ontwikkeling voor zijinstromers?

'Vanuit Stichting KPV zijn wij met verschillende mbo's in gesprek over hoe we het vakmanschap kunnen borgen. Onze sector telt veel volwassenen die niet in de varkenshouderij zijn opgeleid, oftewel zijinstromers. Wij proberen de verschillende kennissporen, waaronder E-learning Varkens, te koppelen, zodat die medewerkers ook in theorie kunnen groeien en certificaten halen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer