Vereniging+Buitenvarkenshouderij+wil+sector+professionaliseren
Nieuws
© Varkens Archief

Vereniging Buitenvarkenshouderij wil sector professionaliseren

Geert van der Veer is de eerste voorzitter van de Vereniging Buitenvarkenshouderij. De vereniging die op 20 juni 2023 werd opgericht en nu officieel van start is gegaan, heeft het doel om de sector te professionaliseren.

De vereniging, die voorheen bekend stond als de Werkgroep Professionalisering Buitenvarkenshouderij, zet zich in voor de belangen van buitenvarkenshouders. Volgens Van der Veer dragen buitenvarkenshouders een verantwoordelijkheid tegenover de bestaande reguliere varkenshouderij. 'We willen deze verantwoordelijkheid graag professioneel inzetten, bijvoorbeeld met preventie tegen ziekten.'

Zo wil de organisatie onder andere biosecurity toepassen om verspreiding van ziekten te voorkomen. Verder overweegt de vereniging het plaatsen van een dubbel raster, zodat buitenvarkens geen snuitcontact kunnen maken met wilde zwijnen die eventueel ziekten met zich meebrengen.

'We zijn ons er bewust van dat we een grote invloed kunnen hebben op de sector, ook al vormen we maar een klein de van de hele varkenshouderij. Dit omdat onze dieren buiten lopen', voegt de voorzitter toe.

Knellende regelgeving

De buitenvarkenshouderij is in opkomst, ziet de voorzitter. Samen met andere boeren die hun varkens buiten houden, zijn de initiatiefnemers in gesprek gegaan over het professionaliseren van de sector. 'We hebben allemaal met knellende regelgeving te maken die ons tegenhoudt.' Samen met de gemeente en andere instanties kijken de veehouders naar mogelijke oplossingen om het voor buitenvarkenshouders makkelijker te maken.

Op dit moment zijn er ruim zeventig varkenshouders die de dieren buiten houden. Sinds de bekendmaking van de vereniging melden meer varkenshouders zich aan. Op dit moment is ongeveer 25 procent van de buitenvarkenshouders lid. 'We zien iedere dag nieuwe aanmeldingen. Ik verwacht dat het aantal leden de komende tijd zal groeien', zegt Van der Veer.

De werkgroep is een vereniging gestart, omdat ze willen spreken namens leden. 'Voorheen spraken we voor de sector, maar er was eigenlijk geen sector. Nu gaan we die sector als vereniging professionaliseren.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer