Varkenshouders+krijgen+te+veel+gerekende+NVWA%2Dkeuringskosten+terug
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Varkenshouders krijgen te veel gerekende NVWA-keuringskosten terug

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft namens haar leden bezwaar aangetekend tegen de keuringstarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan hen doorberekende. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde op 26 september 2023 dat een deel van de kostenposten onterecht in de tarieven en keuringen is opgenomen. De NVWA begint met het terugbetalen van kosten die niet in rekening gebracht hadden mogen worden.

De zaak bij het CBb is behalve door de POV aangespannen door Vee & Logistiek Nederland, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De organisaties spanden namens hun leden een zaak aan bij het CBb. Deze leden hadden in de periode 2016-2018 (en soms eerder) bezwaar gemaakt tegen facturen die zij van de NVWA ontvingen. Het CBb oordeelde dat een aantal kostenposten ten onrechte in de tarieven van keuringen is opgenomen. De NVWA begint daarom binnenkort met de terugbetaling van die ten onrechte in rekening gebrachte kosten aan de bezwaarmakers.

Nieuwe besluiten

De uitspraken van CBb hebben ertoe geleid dat de NVWA nieuwe besluiten moest nemen over de doorrekening van de kosten, evenals over groot aantal aangehouden bezwaren over de periode 2016 tot en met 2023.

De NVWA, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, COV, POV, Vee & Logistiek Nederland en Nepluvi hebben in de afgelopen periode een procedure doorlopen. Daarin zijn afspraken gemaakt over het proces voor terugbetaling. Ook is afgesproken dat een externe accountant een controle uitvoert op onder andere de correctiepercentages. Deze controle vindt komende maanden plaats.

Bezwaarmakers krijgen binnenkort een brief van NVWA met daarin het besluit. Hiermee worden de bezwaren afgehandeld tot 26 september 2023. Dit is de eerste ronde in het afhandelingsproces. In de volgende fase worden alle facturen voor werkzaamheden vanaf 26 september 2023 gecorrigeerd. Vervolgens vindt er ook een correctie plaats op de tarieven voor 2024.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer