Krullvarken+wint+Deltaplan+Veehouderij+Award+2024
Nieuws
© Het Wroetvarken

Krullvarken wint Deltaplan Veehouderij Award 2024

Het Krullvarken-concept heeft de Deltaplan Veehouderij Award 2024 van de Dierenbescherming gewonnend. De andere winnaars zijn KalverenENWeij, VrijLevenStal Heerlijkheid Linde en Those Vegan Cowboys.

De titelhouders kregen ook een geldbedrag van 5.000 euro mee naar huis, mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds. De vier winnaars dragen volgens de Dierenbescherming bij aan de transitie naar een duurzame en diervriendelijke veehouderij. De Dierenbescherming hoopt met de prijsuitreiking bedrijven te inspireren om bij te dragen aan een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij.

Krullvarken-stal

Het stalsysteem van Krullvarken heeft drie verschillende functiegebieden: een vreet-, lig- en mestgedeelte. De vleesvarkens verblijven in grote groepen in wroetstallen met een dichte vloer. De varkens kunnen wroeten in een dikke laag stro of zaagsel. Achterin de stal ligt een rooster met een systeem dat mest en urine direct afvoert naar buiten. Dit systeem is ontwikkeld door goed te kijken naar de behoefte van het varken.

Bij KalverenENWeij, op het melkveebedrijf van Hans Reinders en zijn dochter Anouk in het Gelderse Angerlo lopen de kalveren vanaf drie dagen in een grote groep buiten. Het biologische melkveebedrijf, Heerlijkheid Linde, houdt veertig Fleckviehkoeien in een ronde VrijLevenStal. De koeien kunnen altijd naar buiten en de mest en urine worden bij de bron gescheiden. De producten worden lokaal verkocht. Those Vegan Cowboys produceren zuivelidentieke kaas zonder koe door. Voor de productie van deze kaas is minder water en land nodig en komt minder stikstof vrij die in het milieu terecht kan komen.

De prijsuitreiking werd voor het derde jaar georganiseerd. Directeur Food & Agri Alex Datema van Rabobank was hierbij aanwezig. 'Alleen duurzame bedrijven zijn toekomstbestendig', zei hij in zijn speech.

Te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Volgens de Dierenbescherming staat de veehouderij aan de start van een transitie waarbij milieu en natuur een rol spelen. De Deltaplan Veehouderij Award is in het leven geroepen omdat volgens deze organisatie nog te weinig aandacht wordt besteed aan het verbeteren van het dierenwelzijn.

De jury bestond uit elf leden, van oud-winnaar tot docent en onderzoeker. Het thema van dit jaar was 'Boer-, milieu- én diervriendelijker, een gedeelde uitdaging!'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer