Van+der+Plas+stevig+aangesproken+over+schrappen+transitiefonds
Nieuws
© Dirk Hol

Van der Plas stevig aangesproken over schrappen transitiefonds

BBB-partijleider Caroline van der Plas is woensdag tijdens het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord stevig aangesproken op het schrappen van het transitiefonds. Volgens de fractievoorzitters van D66, CDA en GroenLinks-PvdA komt dit de boeren niet ten goede. Ook is er kritiek op de beoogde gang naar Brussel.

Tijdens het Kamerdebat spraken de politici over het hoofdlijnendebat dat PVV, BBB, NSC en VVD hebben gesloten. Van der Plas beantwoordde vooral vragen over de land- en tuinbouwparagrafen. Daarin is onder meer een langjarige vergoeding voor agrarisch natuurbeheer opgenomen en de terugkeer van de voordelige rode diesel. De BBB-partijleider stelt dat het akkoord boeren hoop geeft.

CDA-leider Henri Bontenbal verwacht dat deze hoop van korte duur is. Hij toonde zich kritisch op het schrappen van het transitiefonds van 20,5 miljard euro dat is bedoeld om boeren te helpen met verduurzamen, verplaatsen, innoveren, extensiveren of stoppen. 'Feitelijk haalt u 15 miljard euro voor de toekomst van de agrarische sector weg', zegt hij. Van der Plas wijst erop dat het meeste geld voor opkoop van boeren was gereserveerd. 'Dat was helemaal niet voor perspectief.'

'IJskoude sanering'

Rob Jetten (D66) denkt dat het transitiefonds boeren wel degelijk verder had geholpen. 'Als een boer een stal zou willen omvormen tot een camping of een dagverblijf, dan had minister Van der Wal daar 15 miljard euro voor. Bij u is het nul komma nul euro.' Hij vindt dat Van der Plas op deze manier aanstuurt op een 'ijskoude sanering' en dat het geld uit het fonds boeren had geholpen om 'op een nette manier' te stoppen of te verplaatsen als ze daarvoor kiezen.

Die opmerking schoot de BBB-partijleider in het verkeerde keelgat. 'Boeren willen helemaal niet verplaatsen, die willen niet weg. Die willen blijven, die willen boer zijn. Dat boeren willen stoppen heeft te maken met hoe ze zijn weggezet door sommige partijen hier.'

Ook Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) was kritisch over het schrappen van het transitiefonds. 'De landbouw kan een deel van de oplossing zijn voor veel problemen die nu spelen. Daarvoor is wel een gigantische transitie nodig. Dat kost geld en daarom is het jammer dat 15 miljard euro niet in het akkoord staan.'

Stikstofemissie

Van der Plas werd ook op andere punten aangevallen. Zo verwonderde Bontenbal zich over het plan om de maximumsnelheid op de snelweg 'daar waar dat kan' terug te verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat geeft meer stikstofemissie en brengt zo het legaliseren van de PAS-melders niet dichterbij, zei hij. Van der Plas wil niet in die redenering meegaan. De stikstofruimte voor PAS kan ook ergens anders worden gevonden, stelt ze.

Ook het plan van de beoogde coalitie om opnieuw te onderhandelen in Brussel over onder meer derogatie en Natura 2000-gebieden kreeg kritiek. Het biedt geen oplossingen op korte termijn, vindt Jetten. 'U moet nog minstens tien keer naar Brussel.' Ook Timmermans vindt dat Van der Plas boeren 'geen valse hoop' moet bieden.

Van der Plas is juist positief over de kansen in Brussel. 'We strijden hiervoor. Als boeren zien dat we keihard voor strijden, krijgen ze weer vertrouwen in de toekomst. Dan gaan ze investeren, ook in verduurzaming. En ja, je hebt nooit garanties. Er zijn landen naar Brussel gegaan om gekkere dingen voor elkaar te krijgen. Wij denken, het kan wel.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer