Aanvullende+eisen+derogatie+raken+ook+varkenssector
Nieuws
© Twan Wiermans

Aanvullende eisen derogatie raken ook varkenssector

Melkveebedrijven maken dit jaar nog steeds kans op derogatie waarbij ze meer stikstof uit dierlijke mest mogen aanwenden. Brussel heeft daartoe wel extra ingrijpende maatregelen geeist. Krimp van de veestapel en dat geldt zowel voor rundvee, pluimvee als varkens hoort daar ook bij.

Landbouwminister Staghouwer en minister Christianne van der Wal hebben vrijdagavond een aanvulling op het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn (7eAP) naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de extra maatregelen staan beschreven.

De ingrepen vormen onderdeel voor de integrale gebiedsgerichte aanpak waarmee het kabinet de stikstofcrisis wil oplossen, de waterkwaliteit verbetert en de klimaatopgaven voor de landbouw aanpakt. De financiering van de plannen komt voor rekening van het stikstoffonds van 25 miljard euro dat dit kabinet heeft ingesteld. Ook gaat Den Haag er gelden uit het GLB-fonds voor plattelandontwikkeling voor aanwenden.

Opkoop bedrijven

Onderdeel van dit Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is onder meer de opkoop en beëindiging van veehouderijbedrijven. Daarbij worden de productierechten (fosfaat-, varkens- en pluimveerechten) ingenomen en doorgehaald. Hierdoor zal de omvang van de veestapel en daarmee ook de productie van dierlijke mest afnemen.

De Kamerbrief meldt dat doorrekeningen aangeven dat de veestapel naar verwachting tussen de 20 procent en 30 procent moet krimpen, te verdelen over runderen, varkens en pluimvee in de periode tot 2030. De doelstellingen van de integrale aanpak zullen waarschijnlijk leiden tot een nog hoger reductiepercentage, aldus de Kamerbrief

Naast die krimp wordt het bijvoorbeeld verplicht om heel grote bufferstroken te gaan gebruiken in de beekdalen in de zandgebieden van Centraal-, Oost- en Zuid-Nederland. Op uitspoelingsgevoelige gronden mogen alleen niet-uitspoelingsgevoelige gewassen komen of moet worden omgeschakeld naar natuurinclusieve landbouw.

Presentatie Nitraatcomité

Het pakket maatregelen is door Staghouwer voorgelegd aan Eurocommissaris van Milieu Virginijus Sinkevicius. Die is daardoor voldoende overtuigd om de procedure voor de derogatieverlening voort te zetten. Nederland zal op 17 maart een presentatie geven in het Nitraatcomité van de Europese Commissie. De komende periode zullen verdere gesprekken met de Europese Commissie plaatsvinden over de inhoud en voorwaarden van de derogatie. Daaruit kunnen aanvullende eisen of voorwaarden voortkomen, meldt de Kamerbrief.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer