Renure%2Dvoorstel+goedgekeurd+door+Europese+Commissie
Nieuws
© Twan Wiermans

Renure-voorstel goedgekeurd door Europese Commissie

De Europese Commissie heeft 19 april een voorstel gepubliceerd om bewerkte dierlijke mest toe te staan als kunstmestvervanger. Bij definitieve goedkeuring mogen veehouders 100 kilo stikstof uit bewerkte dierlijke mest extra per hectare uitrijden, bovenop de huidige gebruiksnorm van 170 kilo.

Het voorstel is vrijdagmiddag gepubliceerd. 'Ik ben hier natuurlijk heel blij mee', reageert Jan Huitema, europarlementariër voor de VVD, die zich samen met onder meer LTO Nederland jarenlang hard maakte voor deze toelating. 'Dit is de kroon op mijn werk en voor veel bedrijven in Nederland een mooi resultaat. Een lichtpuntje in de huidige mestcrisis.'

Huitema geeft toe dat niet álle veehouders in Nederland hier mee uit de voeten kunnen. 'Ik heb altijd gestreden voor een passende gebruiksnorm voor de intensieve veehouderij. Voor deze ondernemers is dit niet genoeg. Maar ik begrijp dat de Europese Commissie er een limiet op zet. Daar kan ik mee leven. We hebben nu eenmaal te maken met een andere werkelijkheid.'

LTO Nederland spreekt in een reactie van een 'veelbelovende stap waar LTO zich jarenlang voor heeft ingezet. LTO is verheugd met deze ontwikkeling. We zijn blij om te zien dat de Europese Commissie de criteria van het Joint Research Centre erkent en toepast', doelt de organisatie op de gestelde voorwaarden.

Voorwaarden

Voor het inzetten van bewerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger gelden een aantal strikte voorwaarden. Zo moet het uitrijden gebeuren met specifieke emissievriendelijke technieken en mag zowel het aantal dieren, als de hoeveelheid geproduceerde dierlijke mest niet toenemen op provinciaal niveau.

Zoals het er nu naar uitziet, mogen boeren en tuinders renure-producten breed inzetten op alle soorten grond en gewassen. LTO vindt het van cruciaal belang dat zowel de Europese, als de nationale wetgeving met betrekking tot renure zo snel mogelijk toepasbaar is. 'We roepen de Nederlandse overheid op om alles gereed te hebben voor deze nieuwe wetgeving, zodat bij groen licht vanuit Brussel renure direct kan worden toegepast.'

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het 'positief dat er nu eindelijk een voorstel ligt om renure te erkennen als kunstmestvervanger. Experts moeten zich de komende tijd buigen over de kleine letters en voorwaarden. Hopelijk kan dit de Nederlandse landbouw snel een stap op weg helpen uit de crisis.'

Inspraakronde

Het voorstel gaat nu een inspraakronde in, die op vrijdag 17 mei afloopt. Daarna moet het onder meer nog goedgekeurd worden door de Nitraatcommissie, omdat voor het toestaan van renure een aanpassing van de Nitraatrichtlijn nodig is. En wellicht moet het voorstel ook nog langs het Europees Parlement. Huitema verwacht dat veehouders vanaf 1 januari 2025 kunnen profiteren van de nieuwe mestregels.

'Vaart zit erin'

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt van 'fantastisch nieuws'. Hij verwelkomt de snelheid waarmee de Europese Commissie een voorstel heeeft geformuleerd. 'De eerste indruk lijkt goed te zijn. De vaart zit erin.'

Het voorstel moet nog wel een hele procedure door in Brussel, maar de bewindsman kan al wel aan de slag met het voorstel en voorbereidingen treffen voor boeren hoe ze het straks moeten toepassen, zegt hij. Nederlandse veehouders kampen met een mestoverschot dat hen op hoge kosten jaagt voor de afzet van die mest. Renure kan daarvoor op de middelange termijn een oplossing bieden.

LTO-voorzitter Ger Koopmans zei woensdag 18 april op het LTO Voorjaarsevent dat hij na een positief besluit over renure met marktpartijen een pact wil sluiten om snel werk te maken van het produceren van renure-kunstmestvervangers uit dierlijke mest. 'Dan kunnen we echt ruimte creëren op de mestmarkt.'

NAJK

Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal bij NAJK, vindt de recente ontwikkeling 'goed voor de verduurzaming van de land- en tuinbouw en het kan voor een gedeelte een oplossing zijn voor het huidige mestprobleem in Nederland.' Hij is blij dat er in het voorstel gerefereerd wordt aan de adviezen van het Joint Research Centre over de criteria die gebruikt zouden moeten worden bij het toestaan van renure.

In het voorstel staat dat lidstaten na invoering van de wetsaanpassing op nationaal niveau de toelating moeten regelen. NAJK roept de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk alle voorbereidingen te treffen voor het gebruik maken van deze regeling.

Passende borging

Dat betekent volgens de jonge boeren dat er duidelijke richtlijnen moeten komen met betrekking tot vergunningverlening en dat er een passende borging en monitoring moet komen voor de toepassing van de kunstmestvervangers. Boom: 'Wij als NAJK willen hier graag over mee denken en zullen het net uitgekomen voorstel de komende dagen dan ook verder bestuderen en daarmee aan de slag gaan.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer