Beeld+van+vleesvarkens+over+zeventien+rondes+de+standaard
Nieuws
© Archief Varkens

Beeld van vleesvarkens over zeventien rondes de standaard

In de biologische varkenshouderij en bij een aantal concepten, zoals Livar, is de krulstaart aan het dier de gewoonste zaak van de wereld. Op een gangbaar vleesvarkensbedrijf moet het over zeventien rondes na jarenlang experimenteren en innoveren ook zover zijn.

Al in juni 2013 spraken de ketenpartijen in de Verklaring van Dalfsen de gezamenlijke ambitie uit om stapsgewijs varkensstaarten minder kort te couperen en uiteindelijk helemaal te stoppen met couperen. De ketenorganisatie Coalitie Vitale Varkenshouderij, waarbij ook het ministerie van Landbouw is aangesloten, heeft die ambitie omgezet in stapsgewijs en verantwoord groeien naar vitale varkens met een krulstaart in 2030.

Met de slogan ‘Verdien die krul’, drie krulstaartroutes en maart als dé maand van de krulstaart bereidt de sector zich voor op het verantwoord achterwege laten van de coupeerklus bij varkens. Als varkenshouders hun schouders eronder zetten en de ketenpartijen hen daarbij ondersteunen en stimuleren, dan kan zo’n stalbeeld van gangbaar gehouden varkens overal in Nederland te zien zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer