%E2%80%98Het+lijkt+hier+wel+een+zwijnenstal%E2%80%99
Blog
© Quinten van Ooijen

‘Het lijkt hier wel een zwijnenstal’

‘Trek de champagne maar open!’, klinkt het op een donderdagmiddag in december door de telefoon. Hoewel de laatste maand van het jaar al een feestmaand is, kwam er voor mijn vriend en mij nog een feestje bij: ons bod op een huis was geaccepteerd!

Dagen zaten we in spanning. Voor het eerst hadden we op een huis geboden. Het afgelopen half jaar bezichtigden we al meerdere huizen, maar nog niet eerder kregen we het echte ‘wauw’ gevoel. Totdat we bij dit huis binnenstapten, een oud huisje uit 1915. Oude balken, glas in lood en de nog originele deuren, zodra we binnenkwamen kwamen warmte en huiselijkheid ons tegemoet.

Een echt gezellig huis. Maar wel een huis waar we doorheen moesten kijken. Kleuren als paars, groen en rood in combinatie met kurkbehang en een wenteltrap gaven een beetje een ‘Villa Kakelbont gevoel’. Gelukkig zagen we meteen dat we hier iets leuks van konden maken. Maar met zo’n oud huis is er ook werk aan de winkel. En niet zo’n beetje ook.

Afgelopen maand kregen we de sleutel. Zaterdags lekker uitslapen zit er nu niet meer in. Al vroeg staan onze hulptroepen voor de deur om mee te slopen. Met resultaat: inmiddels is de hele bovenverdieping omgetoverd tot één grote ruimte. Er staat geen enkele binnenmuur meer overeind. Wat een troep kwam daarbij kijken. Waar je ook keek, overal lagen stukken hout, gipsplaat en isolatiemateriaal. En er was veel stof, heel veel stof. Zoals de metafoor klinkt: een echte zwijnenstal.

Eigenlijk klopt deze metafoor niet. Waar ons huis nu een grote puinhoop is en alles onder het stof zit, staat hygiëne in een varkensstal voorop. Goed reinigen, ontsmetten en drogen is een vast onderdeel in de bedrijfsstrategie. Want een schone stal zorgt voor een verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn, minder antibioticagebruik en meer werkplezier. Dat werd we me afgelopen jaar in de oren geknoopt tijdens een interview voor Varkens met Lars Wijntje over het reinigen van de afdelingen. Aan dat goede reinigen kan ik een voorbeeld nemen, want dat is straks wel nodig om van onze ‘zwijnenstal’ weer een fijn thuis te maken.

Quinten van Ooijen
Varkensfreelancer en eigenaar van Buitengewoon Content

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer