De+Oosthof+koppelt+serieuze+varkenszaken+aan+gezelligheid
Nieuws
© Jos Thelosen

De Oosthof koppelt serieuze varkenszaken aan gezelligheid

Samen werken, leren en lachen. Met dat motto in het achterhoofd hield De Oosthof Dierenartsen donderdagavond een bijeenkomst in het Gelderse Beltrum. Van quarantaine en adaptatie van opfokzeugen via een reiservaring in de Verenigde Staten eindigde het met de strijd tegen de elementen van de Beltrumse Survivalrun.

Varkensdierenarts Leon Reijmer opende zijn serieuze varkensthema op deze relatieavond op 21 maart met een ludiek zelfgemaakt beeld. 'In deze opgelapte overall met gaten in de zakken moet ik me hijsen, zelfs na een goed varkensjaar.'

Zeugenbedrijven met meer dan duizend zeugen hebben volgens Reijmer vaak meer moeite om de quarantaine en adaptatie van opfokzeugen goed voor elkaar te krijgen. 'Een periode van twaalf weken is lang en er is extra ruimte voor de gelten met een verschillende leeftijd nodig. Maar als gelten zorgen voor een instabiele zeugenstapel, dan blijft het geld kosten en gedoe opleveren.'

Vaccinatieschema

PRRS in de eerste worp van gelten moet je volgens de varkensdierenarts echt zien te voorkomen. Opfokzeugen goed vaccineren en ze in een grondig afgescheiden ruimte smetten met speeksel op een touw, jutezak of mest van een zeug is volgens hem een goede werkwijze. 'Zoiets gaat ook prima voor een virus zoals griep, maar voor PIA en andere bacteriële aandoeningen zoals mycoplasma en APP is adaptatie via smetten lastig. Daar helpt een door ons op maat gemaakt vaccinatieschema.'

Een tip van Reijmer is om het ontwormen van opfokgelten niet te vergeten. 'Hanteer een strikt schema en doe het om de vijf à zes weken.'

Minnesota

Vervolgens sprak varkensdierenarts Arjan Schuttert over zijn ervaringen van acht dagen in de Amerikaanse staat Minnesota en het contact met dierenartsenpraktijk Pipestone. 'In die akkerbouwstaat is nog ruimte voor varkens en zijn ze trots op de varkenshouderij. Het is een banenmotor en varkens leveren mest voor het vruchtbaar houden van de eindeloze akkers met mais en soja', vertelt hij.

'Deze gewassen met een toegevoegde kern van vitaminen en mineralen zijn meteen het rantsoen van alle varkens. Ook de bedrijven zijn allemaal gestandaardiseerd. Zeugenbedrijven hebben 2.500 zeugen of een veelvoud daarvan. Vleesvarkensunits bestaan uit 3.000 dieren of een veelvoud daarvan en ze hebben volledig roostervloeren. Dierenwelzijn wordt daar nog uitgelegd als varkens schoon houden', zegt Schuttert.

PRRS beheersen is volgens de varkensdierenarts een actueel thema omdat het geld kost. Alles is gericht op de laagste kostprijs en productiecijfers zijn niet zaligmakend. 'Ze doen veel goed zoals luchtfiltering. Ook het dertig minuten opstoken tot 70 graden Celsius van schoongemaakte vrachtwagens in de strijd tegen PRRS is daar ontwikkeld.'

Lachgolven

Het slotakkoord was voor Stef Beunk, medeoprichter van stichting Survivalrun Beltrum en verantwoordelijk voor pr en sponsoring. Hij bleek een begenadigd verteller te zijn met prachtige inkijkjes in de 33-jarige historie van de survivalrun. Lachgolven gingen door de bomvolle zaal met ruim honderd bezoekers.

Zijn relaas bevatte verborgen boodschappen voor de varkenshouders zoals: de survival is een eigen strijd tegen de elementen, maar het succes na afloop vier je samen. Ook ben je afhankelijk van mensen die het mogelijk en veilig maken zoals vrijwilligers en sponsoren. 'Geld en mensen heb je nodig om iets op poten te zetten en om in de jaren erna te blijven vernieuwen. Aantrekkelijk blijven voor de deelnemers en het publiek.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer