Nieuw+fokdoel+verbetert+robuustheid+DanBred%2Dzeugen
Nieuws
© DanBred

Nieuw fokdoel verbetert robuustheid DanBred-zeugen

De Deense varkensfokkerijorganisatie Danbred heeft fokdoelen bijgesteld om gericht zeugen te fokken met een langere levensduur. Hierbij worden onder meer data van 100.000 vermeerderingszeugen benut om steeds robuustere zeugen van het DanBred-landras en de Yorkshire voort te brengen.

Na jarenlang met succes te hebben gefokt op hoogproductievere zeugen, heeft DanBred drie jaar geleden het fokdoel gericht op een hogere overleving van robuustere biggen in de kraamstal. Van deze verandering plukken zeugenhouders nu de vruchten.

De robuustheid van de vermeerderingszeugen verbeteren is speerpunt van DanBred. In de praktijk blijkt in onder meer Denemarken het percentage uitval onder DanBred-zeugen hoger te zijn dan in andere landen waar meer met andere zeugengenetica wordt gewerkt.

Snel resultaat zichtbaar

In 2021 introduceerde de afdeling Breeding & Genetics van DanBred van de Deense Landbouw- en Voedselraad een nieuw genetisch model. Dat model houdt rekening met de correlaties tussen alle eigenschappen in de fokdoelen van DanBred. Daardoor verschoof de selectiedruk nog meer richting robuustheid en overleving. Het effect ervan is snel zichtbaar geworden, blijkt uit de resultaten van zowel zeugen- als vleesvarkensbedrijven.

Volgens hun modellen blijkt er een sterk gunstige correlatie te zijn tussen het kenmerk voor de overleving van biggen en van zeugen. Overleving van zeugen is daarom sinds half maart meegenomen in de fokdoelen voor hun basisrassen DanBred Landrace en DanBred Yorkshire. Toekomstige generaties van zeugen met DanBred-genetica zullen robuuster zijn.

Geen enkele andere varkensgeneticaleverancier hanteert volgens DanBred dezelfde innovatieve aanpak om de overleving van zeugen te garanderen. Jaarlijks worden gegevens verzameld van minstens 100.000 zeugen in commerciële productiekuddes. Daarnaast worden gegevens over het hele leven van de zeug, vanaf de eerste dekking tot en met de laatste lactatie, meegenomen in het fokdoel voor de zeugoverleving.

Effect voor Nederland

Jos Vlemminx, manager van DanBred Netherlands, is blij met die ontwikkeling. 'We merken in de Nederlandse markt dat het invoeren van het fokdoel op bigoverleving in juni 2022 goede resultaten laat zien in de bigvitaliteit van de DanBred Duroc. Het nieuwe fokdoel om een betere zeugoverleving te realiseren, gaat de praktijk op een vergelijkbare manier merken', zegt hij.

'Een juiste opfokstrategie speelt ook een belangrijke rol, waar we onze varkenshouders intensief bij ondersteunen. De combinatie van de DanBred-vermeerderingszeug met de DanBred Duroc zal de beste economische resultaten blijven geven en bepaalt mede de kostprijs van het varkensvlees', licht Vlemminx toe.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer