Minder+varkens+geslacht+in+Europese+Unie+in+2023
Nieuws
© Vion

Minder varkens geslacht in Europese Unie in 2023

Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie is vorig jaar met 7,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Omdat de dieren iets zwaarder waren, is de varkensvleesproductie minder hard gedaald. Het betreft een min van 6,6 procent tot 20,60 miljoen ton. Het aantal slachtingen nam vorig jaar in geen enkele lidstaat toe.

De teruggang in het aantal varkensslachtingen was vooral dramatisch in Denemarken. Uit cijfers van het Europees Statistisch Bureau Euostat blijkt dat het land 18,7 procent minder varkens slachtte, wat resulteert in een totaal van 14,5 miljoen dieren. De grootste varkensvleesproducent in de Europese Unie, Spanje, heeft onlangs zijn productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid.

Spanje noteerde het afgelopen jaar echter wel weer – voor het tweede jaar op rij – een daling in het aantal slachtingen. Het gaat om een min van 6,5 procent, wat het totale aantal geslachte varkens op 53 miljoen zet. Ook in Duitsland is minder geslacht: -7 procent. In totaal hingen vorig jaar in dit land 43,8 miljoen varkens aan de slachthaak. In Nederland daalde het aantal varkensslachtingen in 2023 met 13,1 procent naar 14,7 miljoen varkens.

In totaal werden in de Europese Unie vorig jaar 219,6 miljoen varkens geslacht. Dat waren er in 2021 nog ruim 30 miljoen meer.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer