Meeste+landen+breiden+hun+varkensstapel+uit
Nieuws
© Varkens.nl

Meeste landen breiden hun varkensstapel uit

In vrijwel alle Europese landen groeit de varkensstapel. In Spanje zelfs met 1,4 miljoen dieren. Nederland is een van de weinige landen waar de varkensstapel vorig jaar kromp.

De varkensstapel in Nederland is volgens de cijfers van Eurostat met 383.000 varkens gedaald naar 11,5 miljoen varkens. Met 121.000 zeugen heeft Nederland daarbij te maken met de grootste daling in het zeugenbestand.

Ook in Duitsland is er sprake van een forse daling van het aantal zeugen, maar het zijn er met ruim 96.000 toch nog minder dan in Nederland. De totale daling van de varkensstapel in Duitsland is volgens de voorlopige cijfers 65.000 varkens. Dus een deel van de daling in aantal zeugen wordt goedgemaakt door een stijging bij met name de vleesvarkens. Dat komt door het stuwmeer aan vleesvarkens dat eind vorig jaar ontstond door de coronaperikele op de slachterijen.. In Duitsland is de omvang van de varkensstapel nu net even wat minder dan 26 miljoen varkens.

• Lees ook: Bijna 100.000 zeugen minder in Duitsland

Door de flinke uitbreiding met 1,4 miljoen dieren heeft Spanje de voorsprong op Duitsland verder vergroot. In het land zijn 32,6 miljoen varkens aanwezig volgens de voorlopige cijfers. De zeugenstapel in Spanje is volgens de huidige cijfers vrijwel gelijk gebleven op 2,6 miljoen zeugen.

In Denemarken is de varkensstapel ook flink gegroeid met 660.000 varkens naar bijna 13,4 miljoen varkens. De zeugenstapel is hier licht gestegen met 32.000 zeugen naar bijna 1,3 miljoen zeugen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer