CoViVa+roept+maart+uit+tot+%27Maart+de+maand+van+de+staart%27
Nieuws
© Twan Wiermans

CoViVa roept maart uit tot 'Maart de maand van de staart'

De Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) roept de maand maart uit tot 'Maart de maand van de staart'. Vanaf 2030 mogen biggenstaarten niet langer worden gecoupeerd. Met nog een zeventien rondes vleesvarkens te gaan, komt dat moment snel dichterbij.

CoViVa wil stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart. Die ambitie heeft de Nederlandse varkenshouderij uitgesproken. Daarom vraagt CoViVa de komende jaren in de maand maart op verschillende manieren extra aandacht voor dit onderwerp. Een van de activiteiten die op touw worden gezet, is de GefeliciStaart-actie.

Erfbetreders zetten deze maand varkenshouders die stappen zetten op het gebied van hun bedrijfsmanagement in relatie tot dit thema extra in het zonnetje. 'We willen hiermee aandacht vragen voor ondernemers die aan de gang durven gaan, juist ook als dat kleine stapjes zijn', licht voorzitter Wyno Zwanenburg van CoViVa toe.

'Het bespreken van je wensen en doelen wat betreft staarten en bijtgedrag met je adviseurs en medewerkers is al zo'n eerste stap. We zijn trots op onze Nederlandse varkenshouders dat ze de eerste stappen hebben gezet op het eigen bedrijf. Daarom verdienen zij een felicitatie', vindt onderzoeker dierenwelzijn Anita Hoofs van Wageningen University & Research.

Routekaarten

In april vorig jaar ontvingen alle varkenshouders routekaarten als keuzehulp op weg naar vitale varkens met een krulstaart. De routekaarten kunnen varkenshouders helpen om samen met hun adviseurs en personeel te bepalen hoe ze het succesvol houden van varkens met langere staarten stapsgewijs en verantwoord kunnen inpassen in de bedrijfsvoering. Klik hier voor de praktische routekaarten per bedrijfstype.


CoViVa organiseert regelmatig webinars waarin varkenshouders en experts de laatste kennis en praktische ervaringen op het gebied van krulstaarten delen. In 'Maart de maand van de staart' staat het webinar in het teken van ervaringsverhalen van varkenshouders. Tips en tricks van varkenshouders die daadwerkelijk stapjes zetten, worden uitgewisseld. Aanmelden of terugkijken van voorgaande webinars over thema's zoals voeding, kostprijs, genetica of hokverrijking kan hier.

Campagne

Met de slogan 'Verdien samen die krul! Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart' is CoViVa in 2023 een langdurige campagne begonnen om de sector voor te bereiden op het verantwoord houden van varkens met een krulstaart in 2030.

CoViVa is de Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij. De Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, Nevedi, Topigs Norsvin en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken daarin samen aan de toekomst van de varkenshouderij in Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer