Rabobank+verwacht+dat+daling+varkensvleesproductie+afvlakt
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank verwacht dat daling varkensvleesproductie afvlakt

Rabobank verwacht dat de varkensvleesproductie in 2024 verder krimpt. Wel zal die daling afvlakken. Dit komt mede doordat als gevolg van de hoge marges in 2023 in Duitsland de daling daar is gestabiliseerd. Wel volgt een verdere krimp door lagere prijzen in de eerste helft van dit jaar.

Dat meldt Rabobank in een marktupdate. Volgens de bank is in de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk de varkensvleesproductie in de eerste tien maanden van 2023 met 7 procent verminderd ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Een logisch gevolg hiervan is dat er sprake is van consolidatie in de toeleverende en verwerkende industrie voor een gezonde continuïteit. De totale productiecapaciteit bij bijvoorbeeld slachterijen moet afnemen om te komen tot een beter evenwicht tussen aanbod en vaste kosten.

De export van slachtrijpe dieren vanuit Nederland naar Duitsland is in 2023 met 47 procent gestegen. Rabobank verwacht dat er in het eerste kwartaal van 2024 meer varkens naar Duitsland gaan vanwege de overcapaciteit in de vleesverwerkingssector. Dit leidt tot een grote vraag naar varkens en ondersteunt de biggenprijzen in het eerste kwartaal van 2024.

Seizoensgebonden vraag

Toch lijkt er nog een kink in de kabel. De varkensprijzen kwamen in januari 2024 onder druk te staan, vooral in Noordwest-Europa. Dit kwam omdat het aanbod van varkens ruim voldoende is om aan de seizoensgebonden vraag te voldoen. De gemiddelde varkensprijs in de EU lag 0,6 procent lager in de vierde week van januari 2024 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De voorraden van ingevroren varkensvlees liggen op een hoog niveau. Rabobank verwacht aanhoudende lagere varkensprijzen voor de eerste helft van 2024, wat leidt tot een verdere krimp van de varkensstapel. Daardoor stijgen de varkensprijzen in de tweede helft van dit jaar naar verwachting.

Vraag naar biggen

Ondanks de lagere vleesvarkensprijzen in januari lag de gemiddelde biggenprijs met 78 euro in de EU 16 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Volgens Rabobank is de vraag naar biggen nog steeds hoog. Als gevolg van de overcapaciteit in Duitsland en Spanje is er nog altijd vraag naar varkens en daarmee ook biggen.

Vooral Spanje blijkt een aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse biggen. De bank verwacht op termijn een herstel van de vleesproductie en een afname van de PRRS-uitbraken in dat land. De Spaanse varkensvleesproductie wordt geremd door een dalende export naar landen buiten de EU. Op termijn wordt de export van Nederlandse biggen richting Spanje ook bemoeilijkt door de strengere regels voor het transport van levende dieren, verwacht de bank.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer