Rabobank%3A+daling+aantal+varkens+in+EU+en+VK+vlakt+af
Nieuws
© Henk Riswick

Rabobank: daling aantal varkens in EU en VK vlakt af

De productie van varkensvlees in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk (VK) is in de eerste zeven maanden van 2023 sterk gedaald. Als gevolg van de positieve marges in de varkenshouderij was die krimp minder dan voorheen.

Dat meldt Rabobank in een marktupdate. Ondanks de daling zijn de prijzen van vleesvarkens en biggen sinds de zomer historisch gezien nog altijd op een relatief hoog niveau. De daling komt door een zwakkere vraag. Het hoge niveau is mede het gevolg van een lager aanbod in de EU.

De zwakkere vraag komt mede doordat de consumptie van varkensvlees in de EU en het Verenigd Koninkrijk in de eerste zeven maanden van 2023 met 5,5 procent is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Positieve marges

De varkensvleesproductie daalde in dit gebied in dezelfde periode echter met 8,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg van de positieve marges daalde het aantal zeugen in Duitsland, Polen en Nederland in het laatste half jaar minder snel dan in het half jaar ervoor.

Voor het eerst was er in Spanje, Denemarken en Frankrijk weer een groei in de zeugenstapel te zien. In deze landen wordt voor de tweede helft van dit jaar een beperkt herstel van de productie gezien vergeleken met de eerste zes maanden van dit jaar.

Verschillende oorzaken

Rabobank verwacht overigens dat een uitbreiding van de varkensvleesproductie in 2024 waarschijnlijk uitblijft. Dit komt mede door opkoopregelingen in Nederland en België, aanhoudende PRRS-uitbraken in Spanje en een structurele afname van de varkensstapel in Duitsland.

Voor het vierde kwartaal van dit jaar verwacht Rabobank in de EU een prijsherstel als gevolg van een seizoensgebonden verbetering van de vraag. Voor een aanhoudend hogere vraag moeten de consumentenprijzen structureel dalen.

Doordat het prijsniveau in Brazilië relatief laag is, is Braziliaans varkensvlees meer concurrerend op de wereldmarkt. De export steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 90.000 ton, oftewel 19 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Vanuit Denemarken en Duitsland daalde die export juist.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer