Verspreiding+varkensgriep+vier+jaar+onder+de+loep
Nieuws
© Henk Riswick

Verspreiding varkensgriep vier jaar onder de loep

Een consortium van bedrijfsleven, dierenartsen en Nederlandse kennisinstellingen waaronder Wageningen Bioveterinary Research gaat in een project dat 4 jaar duurt onderzoeken hoe het varkensgriepvirus verspreid op varkensbedrijven. Varkensgriep lijkt zich de steeds meer op een andere wijze te verspreiden dan in het verleden.

De onderzoekers kijken in welke leeftijdsgroepen de verschillende varkensgriepvirussen spelen en welke antistoffen worden gevonden. Ze zoeken ook uit welke virusstammen ziekte veroorzaken en met welke snelheid het virus zich verspreidt. Uiteindelijk hoopt het onderzoekconsortium combinaties van antistoffen en afweercellen te vinden die voldoende bescherming geven om de virusverspreiding te remmen.

Uitbraken van varkensgriep werden in het verleden vooral gezien in het winterseizoen. Tegenwoordig wordt het varkensgriepvirus op sommige varkensbedrijven jaarrond aangetoond. In de meeste gevallen veroorzaakt de infectie lichte tot milde verschijnselen bij varkens. In combinatie met andere ziekteverwekkers kunnen uitbraken gepaard gaan met ernstige ziekte.

Risico op virusvarianten

Er bestaan griepvirusstammen die alleen varkens infecteren, maar varkens kunnen ook worden geïnfecteerd door griepvirussen van mensen of vogels. In theorie is het mogelijk dat gelijktijdige infectie van varkens met verschillende griepvirussen leidt tot ontstaan van virusvarianten met nieuwe eigenschappen. Dat kan ook risico opleveren voor overdracht van een virusvarianten naar de mens.

Het onderzoeksconsortium ontwikkelt ook computermodellen die verspreiding van varkensgriep nabootsen. Met deze modellen kunnen maatregelen om verspreiding van varkensgriepvirus te remmen, zoals vaccinatie of extra hygiëne, worden getoetst.

Er worden varkensbedrijven benaderd om daar onderzoek te doen. Het consortium bestaat naast Wageningen Bioveterinary Research uit Ceva Santé Animale, Vion Food Nederland, Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk in Harmelen, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Royal GD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen en het Collectief Praktiserende Dierenartsen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer