Varkensstapel+in+Belgi%C3%AB+krimpt+snel
Nieuws
© Marcel Berendsen

Varkensstapel in België krimpt snel

Het aantal varkens in België lag in mei 2023 ruim 7 procent lager dan in mei 2022. De daling is bijna volledig toe te schrijven aan Vlaanderen. Vooral de onzekerheid over de aanpak van stikstof en de slechte marktsituatie in 2022 zorgden voor die afname.

In mei 2023 waren er 428.502 varkens minder dan een jaar eerder, blijkt uit voorlopige cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Het gaat om een daling van de varkensstapel met 7,3 procent. Met name in de categorie mestvarkens vanaf 20 kilo was de afname groot, schrijft Vilt.

Vooral in Vlaanderen daalde het aantal varkens: een afname met 7,6 procent (418.607 dieren) naar ongeveer 5,076 miljoen varkens. In Wallonië ging het om een daling van 2,8 procent (circa 10.000 dieren) naar een aantal van 342.129 varkens.

Stikstof

Het statistiekbureau legt de verklaring voor de daling vooral bij de stikstofproblematiek. 'In deze periode was er veel leegstand in de stallen, vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen', laat een woordvoerder van Statbel weten.

Wouter Wytynck, expert varkenshouderij bij Boerenbond, ziet ook een grote verklaring in de crisis die zich vorig jaar heeft voorgedaan in de varkenshouderij. 'Door dure voeders en lage varkensprijzen hebben de varkenshouders een moeilijke periode achter de rug. Veel bedrijven hebben daarom het aantal varkens op hun bedrijf verminderd door minder zeugen te insemineren.'

Volgens Wytynck hebben meerdere bedrijven de varkenstak op hun bedrijf stopgezet zonder aan de opkoopregeling van de Vlaamse overheid mee te doen. Daarnaast zijn er nog de 236 varkenshouders die hebben ingetekend voor de opkoopregeling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer