%27Weerstand%27
Blog
© MSD Animal Health

'Weerstand'

De biggen hebben door al dat gevaccineer te weinig weerstand en krijgen daardoor problemen hoorde ik onlangs een varkenshoeder zeggen. De gespeende biggen groeiden uit elkaar, er was meer gewrichts- en hersenvliesontsteking en er vielen biggen uit. Met weerstand wordt in de geneeskunde afweer tegen ziektekiemen bedoeld of immuniteit. Maar vaccinaties worden toch gegeven om de afweer te verbeteren dus om de dieren juist meer weerstand te geven?

Waar wringt nou de schoen? Dit kan op allerlei niveaus liggen. De weerstand tegen vaccineren neemt in de humane gezondheidszorg toe en dit slaat ook over naar de diergeneeskunde. Principiële anti-vaxxers zijn er onder de varkenshouders nog weinig maar velen willen, om de kosten te drukken, liever geen biggen vaccineren. Omdat de afnemer een gevaccineerd big vraagt start de biggenproducent soms met tegenzin een vaccinatie en geeft al snel de schuld aan het vaccin als er iets misgaat.

Uiteraard zorgt een vaccinatie ervoor dat de afweer tegen deze betreffende ziekte verbetert. Deze is er niet meteen maar ontstaat geleidelijk. Als de infectie rond of vlak na het vaccineren optreedt is dit een tweede oorzaak waar het wringt en moet er gekeken worden hoe dit te veranderen/te doorbreken. Als derde mogelijkheid bestaat er natuurlijk ook de bijwerking (entreactie) op de vaccinatie. De ernst hiervan is afhankelijk van het vaccin en de manier van toedienen, de leeftijd van de big, de voedingstoestand van de big, de genetica en de gezondheidstoestand van de big. En als laatste, het aantal vaccins wat gegeven kan/moet worden neemt alsmaar toe. Twintig jaar geleden werden er in Nederland nog nauwelijks biggen gevaccineerd maar sinds het circovirus opdook en het gebruik van antibiotica verminderde veranderde dit snel en worden momenteel de biggen soms al tegen vier verschillende ziektes gevaccineerd.

Vier verschillende prikken in één big roept weerstand op. Weerstand bij de diergeneesmiddelen registratie, weerstand bij de big, weerstand bij het personeel en weerstand bij de varkenshouder. Gelukkig zijn er combinatie vaccins waardoor er twee of drie vaccinaties gegeven worden in één prik of één handeling. En naast de vaccinatie in de spier kan er ook gevaccineerd worden in de huid. De laatste geeft mindere bijwerkingen, kost ongeveer hetzelfde en veroorzaakt…. ook weer weerstand.

Toine Cruijsen
varkensdierenarts MSD Animal Health Benelux

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer