Details+be%C3%ABindigingsregeling+veehouderijlocaties+openbaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Details beëindigingsregeling veehouderijlocaties openbaar

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) zijn sinds 3 juli geopend. De aanvullende details van de regelingen zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Veehouders kunnen de subsidie daar in grote lijnen te berekenen.

Voor de varkenshouderij is het Lbv-budget vastgesteld op 115 miljoen euro. Voor de Lbv-plus is in totaal 975 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven met varkens, melkvee, kippen, kalkoenen of vleeskalveren die piekbelaster zijn.

Voorwaarden om te kunnen deelnemen aan de Lbv of Lbv-plus staan op een rijtje op RVO.nl. De kern van de regelingen is de stikstofdepositie op of boven de drempelwaarde voor een overbelast Natura 2000-gebied en/of de maximale afstand tot zo'n gebied.

Rekentool subsidiebedrag

Met een speciale rekentool kan iedereen met een bedrijf dat voldoet aan de voorwaarden om mee te doen aan de Lbv of Lbv-plus de hoogte van de subsidie berekenen.

Per vervallen varkensrecht kan een varkenshouder in regio Zuid 150 euro tegemoetzien bij definitieve deelname. In regio Oost wordt 31 euro per varkensrecht vergoed en in regio Overig 27,50 euro. De subsidie voor het afbreken van vierkante meters dierenverblijven is afhankelijk van de ouderdom van de gebouwen.

Diverse adviseurs geven aan dat veel varkenshouders, zeker die geen opvolger hebben, dit moment aangrijpen om hun positie te bepalen. Ze zien het als een ijkmoment voor het perspectief van hun locatie en wat bij benadering de waarde is als ze deelnemen aan de Lbv- of Lbv-plus.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer