%27Bij+hitte+vroeger+slachten+biedt+geen+voordeel+meer%27
Nieuws
© Ruben Meijerink

'Bij hitte vroeger slachten biedt geen voordeel meer'

Nog vroeger 's nachts slachten tijdens hitteperiodes zal geen verbetering meer opleveren voor het dierenwelzijn bij het laden van vee. 'Daar ga ik niet in mee', stelde landbouwminister Piet Adema op vragen van CDA-Kamerlid Eline Vedder tijdens de commissievergadering Dieren in de veehouderij van 15 juni.

Tijdens hitteperiodes zijn de slachttijden al vervroegd van 6 naar 4 uur 's nachts voor varkens en rundvee en voor pluimvee van 4 naar 2 uur 's nachts. Nog eerder slachten betekent volgens Adema dat de dieren dan in de avond worden geladen en vervoerd. 'En om 9 uur in de avond is het tijdens hitteperiodes vaak nog veel warmer dan om 12 uur in de nacht. Nog vroeger slachten biedt dus geen voordeel meer', stelt hij.

Op aandringen van Vedder zei de minister dat hij best in gesprek wil met de sector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de noodzaak tot nog vroeger slachten. De vraag is waarom ze dat willen en of het met de capaciteit van de sector te maken heeft. Volgens de bewindsman heeft de sector ook een verantwoordelijkheid.

Adema waarschuwde wel dat hij geen toezegging kan doen. Nog vroeger slachten kan niet zomaar. 'Dat grijpt in op de arbeidsvoorwaarden van de NVWA-medewerkers, dus daar kan nog een heel traject achter wegkomen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer