Microbiota+keelholte+big+spelen+rol+bij+streptokokkeninfectie
Nieuws
© Varkens Archief

Microbiota keelholte big spelen rol bij streptokokkeninfectie

Biggen met gevarieerde microbiota in de keelholte met daarin veel commensale (onschadelijke) typen van streptokokken hebben minder vaak last van een infectie met schadelijke streptokokken. Dat heeft promovendus Simen Fredriksen bij zijn onderzoek aan Wageningen University & Research vastgesteld.

Voor zijn onderzoek waar Fredriksen op 31 januari op promoveerde, heeft hij het microbioom – alle soorten bacteriën en virussen – op de tonsillen van biggen onderzocht. Hij vergeleek daarbij biggen die symptomen vertoonden van een streptokokkeninfectie met biggen die geen symptomen vertoonden. Daartoe nam hij monsters van biggen op negen varkensbedrijven. Daarnaast vergeleek hij die resultaten met in een bos opgegroeide biologische biggen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat bij biggen een goede gezondheidsstatus en een gezond evenwicht op de tonsillen en in de keelholte van belang zijn om infecties met schadelijke streptokokken te voorkomen. Op de tonsillen van biggen die gezond bleven en na spenen geen last hadden van een streptokokkeninfectie, zaten juist veel commensale typen van streptokokken. Biggen met weinig commensale streptokokken waren dus juist gevoelig voor een infectie door de schadelijke streptokokken.

Meer resistentie

Verder vond Fredriksen dat bij biggen die een streptokokkeninfectie doormaakten, meer resistentie tegen antibiotica werd gevonden dan bij biggen die geen streptokokkeninfectie doormaakten, zelfs al werden ook die biggen met antibiotica behandeld.

Schadelijke en onschadelijke streptokokken en veel andere bacteriën zijn altijd in de omgeving aanwezig. Voorkomen dat de biggen ermee in aanraking komen lukt daardoor niet.

Fredriksen heeft niet onderzocht hoe de microbiota van de biggen zijn te sturen. Wel verwacht hij dat er mogelijkheden zijn om daar met probiotica wat te bereiken. Verder is het uiteraard van belang dat biggen na de geboorte goed biest drinken. Dat kan helpen bij een goed evenwicht in de microbiota en is van belang voor het ontwikkelen van het immuunsysteem. Nader onderzoek naar het sturen van de microbiota in de goede richting is volgens Fredriksen gewenst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer