Belastingvoordeel+milieu%2Dinvesteringen+lastiger+te+krijgen
Nieuws
© Koos Groenewold

Belastingvoordeel milieu-investeringen lastiger te krijgen

De voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet zorgen voor een aantal wijzigingen voor de MIA\Vamil-steun aan investeringen in duurzame stallen. In 2023 zullen diverse milieu-investeringen niet meer passen in de overgang naar duurzame landbouw. Uitbreiden van het aantal varkens en kippen in duurzame megastallen wordt niet meer ondersteund.

Ondanks de stijging van het totale budget om belastingvoordeel op milieu-investeringen te ontvangen, zal het in de landbouw lastiger worden om daarvan te profiteren. In 2023 is er 192 miljoen euro beschikbaar voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dat budget is 48 miljoen euro hoger dan in 2022.

Het budget voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) blijft op 25 miljoen euro. De maximale steun per investeringsproject is 500.000 euro of 40 procent van het investeringsbedrag in zaken die op de Milieulijst MIA\Vamil 2023 staan.

Zo kunnen veehouders geen belastingvoordeel meer krijgen bij investeringen in zogenaamde megastallen (in een stal maximaal 7.500 dierplaatsen voor vleesvarkens of 1.200 plaatsen voor zeugen). Deze passen volgens het kabinet niet in de stikstofmaatregelen die genomen gaan worden om over te kunnen gaan naar een duurzame landbouwsector.

Grondgebonden en niet meer dieren

Ook zullen melkveehouders bij investeringen in duurzame melkveestallen aan moeten tonen dat het gaat om grondgebonden veehouderij. Veehouders die in 2023 investeren in duurzame varkens- en pluimveestallen mogen MIA/Vamil aanvragen mits het aantal gehouden dieren op het bedrijf niet toeneemt. Ook ontvangen ze geen belastingvoordeel meer bij investeringen in nieuwe varkens- en pluimveestallen op een nieuwe locatie. De enige uitzondering hierop is als een bestaand bedrijf wordt verplaatst, meldt RVO.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer