Boerendroom+van+dorpsjongen+Roy+Smets+ingevuld
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Boerendroom van dorpsjongen Roy Smets ingevuld

De droom van dorpsjongen Roy Smets om boer te worden, is uitgekomen. Daarnaast groeide zijn zelfstandig ondernemerschap in de wereld van zuurstof leverende micro-organismen. ‘Iets toevoegen aan alles wat leeft, groeit en bloeit, is het mooiste wat er voor mij bestaat.’

Het bestaan van boeren staat onder druk. Daarom reed Smets met zijn New Holland TM115 samen met zijn dochter en zoon mee in de stikstofproteststoet door regio Venray. ‘Met boerentrots en kippenvelmomenten.’

Bij een kraampje met gele uien in netzakken in het Limburgse Veulen woont Roy Smets met zijn partner Moniek en hun twee kinderen. Zijn kantoor in de werktuigenloods is netjes, huiselijk ingericht en transparant. De kast met miniatuurtrekkers en diverse Bioaktiv-producten springt direct in het oog. Smets zit relaxed achter de computer met de telefoon aan zijn oor en werkt eerst zijn zaken correct af. Maar dan gaat hij er goed voor zitten.

‘Deze rubriek lees ik altijd met veel belangstelling, maar ik had nooit verwacht zelf een keer op het varkensbankje terecht te komen.’

Boeren en afzetten van gele uien is voor mij een professionele hobby geworden

Roy Smets, Kiemers en mede-eigenaar Topturn Special Products

Smets is geboren en getogen Veulenaar, op een paar jaren ‘op kamers wonen’ na. ‘Ik moest echt weg uit deze omgeving om me te kunnen focussen op de studie bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch’, zegt hij. ‘Van jongs af aan draaide mijn leven om het meewerken bij het akkerbouw- en varkensbedrijf van de familie Clephas-Jacobs. Trekkers, machines en het boerenleven boeiden me als burgerjongen veel meer dan scholing. Ik wilde boer worden.’

Het havoadvies liet Smets links liggen. Hij dook in de techniek op het voortgezet beroepsonderwijs. ‘Daar heb ik veel profijt van gehad bij het lezen van tekeningen en bij de kennis van materialen.’ Daarna volgde hij de middelbare tuinbouwopleiding aan de AOC Horst. Een werkende sabbatical volgde.

© Maartje van Berkel

‘Omdat ik bij Clephas-Jacobs overal bij werd betrokken, groeide mijn belangstelling voor de varkenshouderij en het behalen van goede technische en economische resultaten. Ook daalde het besef in dat ik niet mijn leven lang op een trekker wilde zitten of tussen vier stalmuren wilde doorbrengen.’

Daarom was Smets uiterst gemotiveerd om zijn HAS-opleiding succesvol af te ronden. Een bijzondere ervaring werd zijn stage bij Vitelia Voeders. ‘Veel varkenshouders waar ik toen voor het uitvoeren van voerproeven kwam, zijn met mij mee blijven gaan. Na Accon avm adviseurs en accountants en de producent van luchtwassers, warmteterugwin- en koelingssystemen Inno+ doe ik met Bioaktiv nog steeds zaken met hen.’

Schat aan kennis en werkervaring

Het werken in dienst van verschillende bedrijven leverde Smets een schat aan kennis en werkervaring op. Hij leerde onder meer administraties voeren, verkopen, ontwerpen, offreren, een organisatie inrichten en personeel aansturen. Ondertussen groeide zijn netwerk in zowel binnen- als buitenland. ‘Ook leerde ik veel van het zelf bouwen van mijn huis samen met mijn vader die levenslang metselaar is geweest’, voegt hij toe. ‘Ik maakte veel uren, het werk boeide me en heb een brede interesse waardoor mijn boerendroom werd weggedrukt.’

Nadat het huis klaar was, besloot Smets samen met Moniek, die hij had leren kennen tijdens zijn studie in Den Bosch, rond te gaan trekken in Maleisië. Toen ze aan het eind van de reis nog een paar dagen op een bountystrand doorbrachten, trok zijn leven in gedachten voorbij. ‘Eigenlijk heb ik alles goed voor elkaar, maar iets knaagde er. Ik had niet eens geprobeerd om boer te worden.’

Op een haar na kans gemist

Na terugkomst ging Smets stilletjes achter zijn droom aan. Een kans diende zich bliksemsnel aan. Binnen een week zat hij al aan tafel bij een akkerbouwer en werd een overnametraject in gang gezet. ‘Helaas, maar op een haar na was het toen al gelukt om mijn boerendroom te verwezenlijken.’ Een auto-ongeluk onder werktijd in 2015 werd een gamechanger voor hem. ‘Daarna ben ik anders in het leven gaan staan. Ik wilde zelf op de bok zitten en mijn droom realiseren.’

© Maartje van Berkel

De knop ging om en in goed overleg bouwde Smets in rap tempo zijn dienstverband bij Inno+ af. Hij klom op zijn motor en maakte toerend door Frankrijk zijn hoofd leeg. Hij keerde terug en om brood op de plank te krijgen ondersteunde hij op zzp-basis een bedrijf met twintig personeelsleden. In die tijd pachtte hij 6 hectare grond en ging als boer ‘Kiemers’ gele uien telen. Ook werd hij voor het eerst vader.

Bioaktiv, bekend uit zijn luchtwasserstijd, kwam weer op zijn pad. De vliegende start en de prettige samenwerking met Jos Hendriks van Topturn Special Products mondden uit in gedeeld eigenaarschap. Intussen groeide zijn uienimperium naar 34 hectare en heeft Smets de afzet stevig in eigen hand. ‘Boeren is voor mij een professionele hobby geworden.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer