Uitspraken+RvS+en+Adema+zetten+debat+over+advies+Remkes+onder+druk
Nieuws
© Dirk Hol

Uitspraken RvS en Adema zetten debat over advies Remkes onder druk

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de adviezen voor de stikstofaaanpak die stikstofbemiddelaar Johan Remkes onlangsgaf aan het kabinet. De actualiteit van deze week zorgt ervoor dat het Kamerdebat onder een vergrootglas ligt.

Dinsdagavond bleek dat de lijst met grootste ammoniakuitstoters van het RIVM opnieuw niet klopte. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof haastte zich om excuses te maken voor de fouten die in de lijst waren gekropen en beloofde hierover in gesprek te gaan met het RIVM. Niet genoeg voor BVNL-Kamerlid Wybren van Haga, die woensdag een motie van wantrouwen aankondigde die hij donderdag bij het stikstofdebat gaat indienen.

Landbouwminister Piet Adema liet zich ontvallen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot in sommige gevallen misscheien best kan worden opgeschoven. In de coalitie leidde de uitspraak van Adema tot gemengde reacties. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot eiste dat de landbouwminister zijn woorden zou terugnemen, terwijl ook VVD-Kamerlid Thom van Campen zich in vergelijkbare bewoordingen uitliet.

Perspectief voor boeren

CDA-landbouwwoordvoerder Derk Boswijk toonde zich een stuk milder. 'We moeten aan de slag met rapport Remkes omdat er zo snel mogelijk perspectief moet komen voor boeren in Nederland. Ik heb geen twijfels over de intenties van Adema en de doelen die hij voor ogen heeft', plaatste hij woensdagochtend op Twitter.

Adema's partijgenoot Pieter Grinwis vindt het ophef om niets. 'Adema zegt helder en nuchter waar we voor staan en willen gaan. Zijn uitspraken zijn gewoon in lijn met het advies van Remkes, inclusief zijn duiding daarvan in de Kamer. Geen enkele reden voor politieke opwinding. Nu weer aan de slag met het bouwen aan een goede toekomst voor boer en natuur', reageert hij op Twitter.

Ondertussen heeft ook de bewindsman zelf gereageerd. Hij blijft erbij dat zijn uitspraken in lijn zijn met de eerdere kabinetsreactie op de adviezen van Johan Remkes.

Bouwvrijstelling

Boven op de politieke onrust komt ook nog de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een tussenuitspraak over de bouwvrijstelling. Die uitspraak betekent dat per bouwproject moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn van de stikstofuitstoot.

Door de uitspraak van de Raad van State komt de bouwsector in dezelfde situatie als voor de invoering van de bouwvrijstelling. Dit betekent niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als voorheen geldt dat er per project onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.

De uitspraak werd gedaan in een zaak die gaat om het project 'Porthos' waarmee CO2 uit het Rotterdamse havengebied in lege gasvelden onder de Noordzee wordt opgeslagen. Voor het project is gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling, maar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment startte een procedure tegen dat besluit.

Niet langer dralen

Verantwoordelijke ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben nog niet gereageerd op de uitspraak. Vanuit de oppositie klinkt alvast een oproep tot actie. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vindt dat het kabinet 'niet langer mag dralen maar moet handelen'. Hij wil dat boeren snel perspectief krijgen en dat het kabinet ook met stikstofdoelen komt voor de industrie, het verkeer en de luchtvaart.

Alle ontwikkelingen bezien, belooft het debat, waar sowieso van 14.15 uur tot 23 uur 's voor wordt uitgetrokken, een stevige te worden voor Van der Wal. Een mogelijk gebrek aan eenheid in het kabinet, de nieuwe blunder met de RIVM-lijst van uitstoters en de uitspraak van de Raad van State vormen genoeg munitie voor de Tweede Kamer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer