Geld+verdienen+met+maatwerk+bij+PRRS%2Daanpak
Achtergrond
© Hipra

Geld verdienen met maatwerk bij PRRS-aanpak

PRRS was de topic tijdens het Europees varkensgezondheidsevent ESPHM. 'Dat is logisch, want deze virusaandoening komt wereldwijd voor waar varkens worden gehouden en heeft de grootste economische impact op bedrijven. Elk land is bezig met de aanpak van PRRS. Van buitenlandse ervaringen kunnen we zeker iets opsteken', stelt dierenarts Maartje Wilhelm.

Opvallend tijdens de dertiende editie van het European Symposium of Porcine Health Management (ESPHM) in mei in Boedapest was de enorme aandacht voor het Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS). Enkele interessante casussen uit verschillende Europese landen wil Maartje Wilhelm, dierenarts bij Hipra Benelux, Nederlandse varkenshouders niet onthouden.

Sinds 2020 circuleert in Spanje, en intussen ook in Italië, de ziekmakende PRRSV-stam Rosalia. Zeugen verwerpen massaal en het gaat in een golfbeweging door de bedrijven. De verschijnselen kenmerken abortus blauw. De uitval van biggen in de kraamstal en in de opfokafdelingen loopt in piekperiodes op tot 30 procent. Bij vleesvarkens is er eveneens een verhoogde uitval. Ook bij bedrijven die vaccineren tegen PRRS, zijn uitbraken met de Rosalia-stam waargenomen. Het lijkt erop dat de huidige vaccins tegen deze specifieke PRRS-stam minder weerstand bieden.

Wilhelms adviezen uit deze casus:

1. Besef dat het PRRS-virus veranderlijk is en altijd blijft veranderen. Kies een vaccin dat een brede kruisbescherming biedt tegen PRRS-stammen, maar laat uw preventieve aanpak niet alleen op vaccinatie berusten.

PRRS-vrij worden levert je geld op en maakt het management op je bedrijf een stuk makkelijker

Maartje Wilhelm, dierenarts bij Hipra Benelux

2. Zorg dat u de externe biosecurity op orde hebt, zodat de introductie van nieuwe PRRS-stammen op uw bedrijf tot een minimum worden beperkt. U weet nooit wanneer u een nieuwe stam met vergelijkbare eigenschappen als de Rosalia-stam tegenkomt. Wees altijd kritisch op de hygiëne van transportvoertuigen en bezoekers die op het erf komen. Denk ook aan het risico op insleep via aerosolen als drijfmest wordt geladen of mest wordt uitgereden in de nabijheid van uw bedrijf.

Deense ervaring met recombinatie

In het najaar van 2019 werden veertig Deense varkenshouders geconfronteerd met ernstige PRRS-uitbraken op hun zeugenbedrijven met een hoge gezondheidsstatus (SPF). Ze hadden meer dode zeugen en hoge aantallen verwerpers. De biggensterfte steeg tot wel 50 procent en het aantal terugkomers liep flink op. Besmet sperma was de oorzaak.

Enkele beren op het ki-station bleken PRRS te hebben opgelopen via de binnengehaalde stallucht. Op een nabijgelegen zeugenbedrijf was een recombinatie van twee vaccinvirussen ontstaan. Die zeugenhouder paste twee verschillende vaccins op zijn bedrijf toe, wat via sequencing aan het licht kwam. Bij bedrijven die vrij zijn van PRRS en hun dieren niet vaccineren, kan de introductie van zo'n virus een enorme impact hebben.

Wilhelms tips uit deze casus:

1. Pas bij alle zeugen en biggen op uw bedrijf altijd hetzelfde PRRS-vaccin toe. Zo beperkt u de kans tot een minimum op het ontstaan van een recombinante PRRS-stam.

2. Zorg dat u de PRRS-stammen op uw bedrijf in beeld hebt en volg de normale, kleine veranderingen per jaar.

Maartje Wilhelm, dierenarts bij Hipra Benelux
Maartje Wilhelm, dierenarts bij Hipra Benelux © Hipra

Monitoren van mutaties en recombinanten is waardevol. Is de kans op introductie van een nieuwe PRRS-stam minimaal (geen aanvoer van dieren en een goede externe biosecurity) en gebruikt u altijd hetzelfde PRRS-vaccin, dan volstaat één keer per jaar een monitoring. Is de situatie onrustig of is er een risicomoment geweest met mogelijke insleep van het PRRS-veldvirus, dan kan het nodig zijn om vaker de PRRS-typering via sequencing in kaart te brengen.

PRRS stabiel op Frans bedrijf

De Franse dierenartsenprakijk Porc. Spective heeft een gesloten varkensbedrijf met 195 zeugen in een varkensdicht gebied met maatwerk stabiel gekregen voor het PRRS-veldvirus. De gehele opfokperiode blijven biggen vrij van het veldvirus en kunnen op tien weken leeftijd als PRRS-vrij worden verkocht. Dat lukte door in één keer een grote groep gelten aan te voeren waardoor tien weken geen enkel dier meer het bedrijf binnen hoefde te komen.

De externe en interne biosecurity was daarvoor al kritisch tegen het licht gehouden. Looplijnen en het gebruik van materialen op het bedrijf waren op orde gebracht. Vervolgens is elk aanwezig varken twee keer met een tussenperiode van drie weken, voor de voet weg naaldloos intradermaal geënt met het vaccin Unistrain PRRS.

Het succes van deze aanpak bleek uit monitoring op antistoffen tegen PRRS en virusdeeltjes. Door het PRRS-stabiel worden daalde het percentage terugkomers met 6 procent, groeiden de vleesvarkens 34 gram per dag meer en nam de voerconversie met 0,14 af. Het antibioticagebruik daalde met 44 procent en de diergezondheidskosten daalden met 3 euro per vleesvarken.

Wilhelms raadgeving uit deze casus:

1. Als varkensbedrijf PRRS-stabiel worden in een varkensdicht gebied als Nederland is mogelijk. Werk een goed protocol uit samen met de dierenarts en kies bewust de belangrijkste tools. Dat is maatwerk per bedrijf.

2. PRRS-stabiel worden levert economisch veel voordeel op en maakt het management op het varkensbedrijf makkelijker.

Intradermale vaccinatie geen smetbron PRRS-virus
Vaccineren kan een risico zijn voor het overdragen van besmettelijke virusziektes zoals PRRS. PRRS-virussen kunnen in de bloedbaan zitten en zijn zo besmettelijk dat contact met enkele virusdeeltjes via een druppeltje bloed al genoeg is om een ander dier te besmetten. Bij een proef met biggen in Thailand is het risico op ziekteoverdracht door naaldloos in de huid vaccineren met de Hipradermic vergeleken met intramusculaire vaccinatie met de naald. Ze vaccineerden op beide manieren eerst biggen die PRRS hadden en direct daarna biggen die er vrij van zijn. Uit de resultaten bleek dat het risico op virusoverdracht via het naaldloze apparaat bij normaal gebruik nul was, terwijl met de naald wel degelijk ziekmakend virus werd overgedragen. Dierenarts Maartje Wilhelm kan dat prima verklaren. 'Het apparaat spuit de kleine hoeveelheid entstof in een paar milliseconden onder hoge druk in de huid. Er is dus geen sprake van een naald die bij verschillende varkens in contact komt met bloed of weefsel. Daarnaast is er weinig kans dat bloed vrijkomt en eventuele virussen via het kopstuk kunnen worden overgedragen', legt ze uit. 'Met de Hipradermic verhoogt de interne biosecurity op het bedrijf. Helaas is nog niet tegen elke aandoening bij varkens een vaccin beschikbaar dat naaldloos met ons apparaat kan worden toegediend. Maar dat aanbod zal in de toekomst zeker groeien', verwacht Wilhelm.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer