Hongaarse+%27van%2Dboer%2Dtot%2Dbordonderneming%27+failliet
Nieuws
© Kurucz

Hongaarse 'van-boer-tot-bordonderneming' failliet

De Hongaarse onderneming Kurucz is failliet. Het familiebedrijf heeft akkerbouw, varkensbedrijven en vleesverwerking en -afzet in eigen hand. In 2019 nam de familie een moderne varkensslachterij in gebruik. De hoge schuldenlast, oplopende kosten en een tegenvallende afzetmarkt hebben het bedrijf de das omgedaan.

Familie Kurucz bouwde sinds de jaren negentig aan de filosofie van 'van boer tot bord'. Het bedrijf begon met akkerbouw en het houden van varkens. Intussen bewerkt het 3.500 hectare en produceert het zo'n 45.000 ton voer. Op acht varkensbedrijven houden ze zo'n 7.500 zeugen en produceren ze 150.000 vleesvarkens per jaar.

In 2018 grepen de ondernemers de kans een varkensslachterij en verwerkingslocatie te bouwen en het verwaarden van varkensvlees in eigen hand te nemen. Met steun van de Europese Unie (EU), bijna de helft van totale investering van zo'n 7,5 miljoen euro, werd de moderne middelkleine slachtlocatie in Sárrétudvar gebouwd.

Het complex werd in 2019 in gebruik genomen. Met bijdragen uit de EU heeft het bedrijf onderzoeksprojecten opgezet, onder meer rond het vormen van een korte keten zonder soja te gebruiken en het reduceren van antibiotica bij varkens. Zo ontwikkelde Kurucz zich tot een van de leidende spelers in de Hongaarse agrarische sector, maar werden wel torenhoge schulden opgebouwd.

Liquiditeitstekort

Gebrek aan liquiditeit heeft de Hongaarse familieonderneming nu opgebroken. De kunstmest-, brandstof- en energieprijzen zijn dramatisch gestegen. Bovendien is het akkerbouwgebied waarin het bedrijf actief is, flink getroffen door droogte. Hierdoor valt de eigen voerproductie tegen en moeten de ondernemers duur varkensvoer aankopen.

Als klap op de vuurpijl zorgen marktverstoringen door onder meer Afrikaanse varkenspest, corona en de oorlog in Oekraïne voor problemen in de toeleveringsketens. Drastische prijsstijgingen, overproductie in de EU en de lastige exportsituatie maken de productie en verkoop van varkensvlees lastig.

Bank zeer terughoudend

Daarnaast schat de bank het toekomstperspectief van de varkensvleessector vrij negatief in. Omdat alle drie de takken van sport van Kurucz in 2021 flink verliesgevend waren, kreeg het bedrijf nul op het rekest toen het bij de financier aanklopte.

Het omzetten van kortlopende schulden in langlopende, om op die manier liquide middelen vrij te krijgen, werd niet als structurele oplossing gezien. Op 5 juli is faillissement aangevraagd en op 27 september worden de onderhandelingen opgepakt met schuldeisers die zich melden, meldt Kurucz op de site.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer