Kostprijs+big+daalt+flink+bij+hogere+productie
Nieuws
© John Lamers

Kostprijs big daalt flink bij hogere productie

Daalt de kostprijs per big nog steeds flink als de productie per zeug per jaar verder stijgt? Volgens berekeningen van HAS-student Pieter Pijnenburg gaat die vlieger nog steeds op. Ook bij een productie van 39 biggen per zeug per jaar, gaf hij aan tijdens het door DanBred georganiseerde DuRock-festival.

Tijdens zijn stage bij DanBred Nederland heeft eerstejaars HAS-student Pieter Pijnenburg de kostprijs van biggen op een rij gezet. Daarbij ging hij uit van vier verschillende productieniveaus: 30, 33, 36 en 39 gespeende biggen per zeug per jaar. Zijn berekeningen heeft hij voorgelegd aan Robert Hoste van Wageningen Economic Research.

Op aanraden van Hoste zijn die aangepast, omdat bij hogere toomgroottes bijvoorbeeld ook extra melk en voer voor de biggen in het kraamhok nodig zijn. 'Ook de noodzaak tot een systeem om melk bij te voeren aan de biggen is daarbij mee gerekend', meldde Pijnenburg. 'En er zijn meer vaccinaties nodig en meer arbeid bij hogere producties. Met al die kosten is rekening gehouden.'

Productieniveau's

Dat heeft geresulteerd in een kostprijs per big voor de vier genoemde productieniveaus. Daarbij Pijnenburg laat ook het verschil zien tussen de kostprijs van de periode 2016-2021 en de kostprijs in 2022 bij de huidige hoge voerkosten.

In de periode 2016-2021 bedroeg de gemiddelde kostprijs voor per gespeende big 51 euro, bij dertig gespeende biggen per zeug per jaar. Bij 33 biggen daalt die naar 48 euro, bij 36 biggen naar 46 euro en bij 39 biggen naar 44 euro.

Fors hogere kostprijs

Die kostprijzen liggen dit jaar een stuk hoger. Bij dertig biggen bedraagt de kostprijs nu 63 euro per big, bij 33 biggen is dat 60 euro per big, bij 36 biggen 57 euro en bij 39 biggen is het 55 euro per big. Kijk je naar het verschil tussen dertig en 39 biggen per zeug per jaar, dan heb je het in totaal 1.890 euro voor de productie van dertig biggen en 2.145 euro voor de productie van 39 biggen, weet Pijnenburg. 'Een verschil van 255 euro. Als je dat afzet tegen die negen biggen extra betekent dit per big 28,33 euro. Dus meer biggen produceren, is zeker lonend.'

De verschillen in productie blijken ook in de praktijk groot. 'Van de 75.000 zeugen waarvan DanBred Nederland de gegevens van kent, is de gemiddelde productie 34,1 gespeende big per zeug per jaar', gaf directeur Stefan Derks van DanBred Nederland aan. 'Die productie verschilt van 28 tot 41 biggen gespeend per zeug per jaar. De bedrijven in de onderste regio's ondersteunen we extra om dit te verbeteren.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer