Landbouwminister+geen+voorstander+van+EU%2Dsteun+varkenssector
Nieuws
© provincie Groningen

Landbouwminister geen voorstander van EU-steun varkenssector

Minister Henk Staghouwer van LNV zegt nog steeds niet voor EU-steun aan de varkenshouderij te zijn. Hij vindt dat het aan de sector zelf is om de overproductie tegen te gaan.

Dat zei de landbouwminister in een debat als voorbereiding op de Landbouw- en Visserijraad die op 21 februari plaatsvindt. Dat is het overleg van de Europese landbouw- en visserijministers. 'Ik bedoel daarmee het totaal van de sector', lichtte hij toe. 'We hebben niet alleen te maken met de Nederlandse varkenssector, maar met de varkenshouderij in de hele Europese Unie. Ik deel de analyse van de Europese Commissie dat nu ingrijpen in de markt een verkeerd signaal afgeeft.'

Volgens Staghouwer zou financiële steun voor de Europese varkenssector een prikkel kunnen zijn die de ingezette productieafname afremt. 'Ik ben daarom niet voor het inzetten van gelden vanuit het landbouwcrisisreservefonds.'

Moeilijke situatie

De landbouwminister geeft aan de moeilijke situatie in de varkensmarkt wel scherp te blijven volgen. 'Ik ben bereid met de sector in gesprek te gaan over verdienmodellen en de kansen en bedreigingen voor deze sector te spreken.'

Staghouwer gaf in een brief al aan meer te zien in nationale steunmaatregelen dan in Europese steun voor de varkenshouderij. Hij spreekt hierover met de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Wat die steun precies inhoudt, daar geeft hij geen duidelijkheid over.


Uit het debat bleek duidelijk dat de minister vindt dat de markt in balans moet worden gebracht en dat financiële steun vanuit de overheid hierin verstorend kan werken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer