Staghouwer+spreekt+met+POV+over+nationale+steun+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Staghouwer spreekt met POV over nationale steun varkenshouderij

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet meer in nationale steunmaatregelen voor de varkenshouderij dan in het op Europees niveau ingrijpen in de markt. Hij spreekt hierover met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Dat meldt Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de Europese Landbouwraad op maandag 21 februari. Daar wordt verder gesproken over de situatie op de Europese varkensvleesmarkt. De varkenssector wordt al langer geconfronteerd met overproductie en lage opbrengstprijzen.

Redenen zijn de sterk teruglopende importen door China, de toenemende problemen als gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Europa, aanhoudende coronabeperkingen en hoge voer- en energieprijzen. De Europese Commissie heeft de afgelopen weken vastgehouden aan marktoriëntatie.

Averechts

Vermindering van het aanbod moet tot de gewenste oplossing van hogere marktprijzen leiden, waarbij marktingrijpen door overheden mogelijk averechts kan werken. Ter overbrugging van liquiditeitsproblemen bij producenten wijst de Europese Commissie onder andere op de mogelijkheid tot nationale staatssteun van lidstaten.

De Europese Commissie wijst onder andere op het tijdelijk verruimde coronasteunkader en de mogelijkheden om producentenorganisaties tijdelijke uitzonderingen te verlenen van mededingingsvereisten om bijvoorbeeld kwaliteitsmaatregelen door te voeren of tijdelijk het aanbod te beperken.

Staghouwer onderkent de moeilijke situatie in de varkensmarkt. Hij deelt ook de grote terughoudendheid van de Europese Commissie om in te grijpen in de markt. De minister acht de ingezette lijn om via nationale coronasteunmaatregelen, waaronder de Tegemoetkoming Vaste Lasten en de Subsidie ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw, varkenshouders in Nederland te steunen van belang. Hij is daarnaast met de POV in overleg over de door de Europese Commissie genoemde mogelijkheden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer