Welzijnsexpert+per+varkensbedrijf+in+Frankrijk
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Welzijnsexpert per varkensbedrijf in Frankrijk

Elke Franse veehouder moet sinds begin dit jaar een referent voor dierenwelzijn hebben. Bij zo'n deskundige kan hij terecht met al zijn vragen die gaan over dierenwelzijn. Voor referenten in de varkenshouderij gelden speciale opleidingseisen.

Twee jaar geleden werd de verplichting om een referent per bedrijf aan te stellen al in nieuwe wetgeving in Frankrijk vastgesteld. De regeling, vergelijkbaar met het inschakelen van een welzijnscoach in Nederland, is per 1 januari 2022 in Frankrijk van kracht. Alle bedrijven die dieren houden, zijn verplicht zo'n welzijnsdeskundige aan te wijzen.

Voor varkens- en pluimveehouders geldt dat zij gebruik moeten maken van een speciaal opgeleide referent. Deze moet deelnemen aan een erkend opleidingsprogramma. Voor juli moeten deze referenten in de intensieve veehouderij gestart zijn met het opleidingstraject. Voor eind 2023 moeten ze die opleiding hebben afgerond. Referenten in extensieve veehouderijsectoren kunnen de opleiding inzake dierenwelzijn vrijwillig volgen.

Slachterijpersoneel

De Franse overheid heeft budgetten voor dierenwelzijnsopleidingen beschikbaar gesteld. De bewustwording rondom dierenwelzijnskwesties komt daardoor hoger op de agenda. En die aandacht voor dierenwelzijn gaat verder dan alleen het boerenerf. Ook slachterijpersoneel heeft in 2021 al een opleiding gevolgd. In totaal zijn meer dan 1.800 werknemers bijgespijkerd over het verantwoord omgaan met dieren in de slachterij.

Verdoofd castreren

Ook geldt met ingang van 1 januari 2022 de verplichting dat zeugenhouders die hun beerbiggen castreren dat onder verdoving moeten doen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer