1+op+de+3+varkenshouders+wil+nieuwe+stal%2C+renoveren+of+verduurzamen
Nieuws
© Jos Thelosen

1 op de 3 varkenshouders wil nieuwe stal, renoveren of verduurzamen

Van de Nederlandse varkenshouders wil een derde een nieuwe stal, renoveren of verduurzamen. Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect. Die vond in het derde kwartaal van 2021 plaats onder zevenhonderd Nederlandse varkensbedrijven.

In totaal wil ongeveer 30 procent van de varkenshouders een nieuwe stal bouwen of de bestaande stal renoveren en verduurzamen. Bijna 1 op de 7 varkenshouders in Nederland wil investeren in een nieuwe varkensstal. 14 procent van de ondervraagden heeft plannen om binnen twee jaar te investeren in een nieuwe varkensstal.

Dat is een lichte daling in vergelijking met vorig jaar toen 15,4 procent deze plannen had. 11,5 procent van de varkenshouders geeft aan de huidige stal te willen renoveren en 4,4 procent wil de stal verduurzamen. Meest genoemde onderdelen om te renoveren/verduurzamen zijn dak, stalvloer en gevel.

Verschil tussen bedrijven

Wanneer groepen varkenshouders met elkaar worden vergeleken, dan blijkt dat het percentage nieuwbouwplannen bij gesloten bedrijven (20 procent) hoger is dan bij zeugenhouders (16 procent) en vleesvarkenshouders (9 procent). Gesloten bedrijven hebben tevens meer renovatieplannen (16,5 procent).

Bij vleesvarkenshouders en zeugenhouders is dit met 9 procent beduidend minder. Het percentage plannen om te verduurzamen ligt bij vleesvarkenshouders met bijna 5 procent iets hoger. Bij zeugenhouders ligt dit percentage op 4 procent en bij gesloten bedrijven op 3,3 procent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer