IKB+Varken+voert+veranderingen+in+per+1+februari+2022
Nieuws
© Ceva

IKB Varken voert veranderingen in per 1 februari 2022

Een aantal veranderingen wordt per 1 februari 2022 ingevoerd in de voorschriften van IKB Varken per 1 februari 2022. Ook in de algemene voorwaarden, certificatiecriteria en erkenningsvoorwaarden wijzigt het een en ander.

Een van de veranderingen houdt in dat de norm om 1 procent van de aanwezige dierplaatsen te reserveren als ziekenboeg wordt losgelaten. Wel moet kunnen worden aangetoond dat een herstelruimte kan worden gemaakt om bijvoorbeeld zieke, gewonde of agressieve dieren af te zonderen.

De herstelruimte mag onderdeel zijn van een bestaande afdeling. Na het leegkomen, maar in ieder geval ieder jaar, moet de ruimte worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Eisen aan transporteurs

Om te zorgen dat het transport van de varkens netjes verloopt, worden stapsgewijs eisen gesteld aan transporteurs via de Erkenningsregeling Diertransport QLT.

Vanaf 1 januari 2022 moet een erkende transporteur worden ingezet bij het transport van slachtdieren. Vanaf 1 juli 2022 moet een erkende transporteur worden ingezet bij het transport van slachtdieren en biggen. Hierbij geldt een uitzondering voor eigen transport. Vanaf 1 juli 2023 moet een erkende transporteur worden ingezet bij het transport van alle dieren, zowel nationaal als internationaal transport.

Cascademiddel

Er mogen alleen antibiotica worden ingezet die op de positieve lijst staan. Maar het kan voorkomen dat een middel door leveringsproblemen niet beschikbaar is. In dat geval kan de dierenarts besluiten een cascademiddel in te zetten.

Als een cascademiddel wordt ingezet, waarvan de werkzame stof en toedieningswijze wel op de positieve lijst staan, dan wordt voortaan weging B toegekend in plaats van weging D. Deze dieren mogen als IKB-waardig worden afgevoerd.

Dierdagdosering

De actieniveaus bij het antibioticagebruik voor de dierdagdosering zijn gewijzigd naar de door de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit vastgestelde niveaus voor 2022. Voor vleesvarkens, biggen en zeugen ligt het actieniveau op 5 dierdagdoseringen en voor speenbiggen ligt het actieniveau op 20.

In het Bedrijfsgezondheidsplan actieniveau moet aandacht worden besteed aan het colistinegebruik op het bedrijf.

Expertteam

Wanneer een bedrijf drie jaar met de dierdagdosering in het actieniveau zit, moet een expertteam worden samengesteld. Het expertteam bestaat uit een geborgde varkensdierenarts, een externe deskundige en een onafhankelijke procesbegeleider.

De procesbegeleider moet geregistreerd staan bij de Vereniging Agrarisch Bedrijfsadviseurs met als werkveld varkenshouderij.

Bedrijfsbezoekers registreren

Alle bedrijfsbezoekers moeten zich registreren. Dit kan op twee manieren. De bezoeker kan het bezoekersregister tekenen met naam, bedrijfsnaam en datum. Of de bezoeker laat een bon of rapport achter met daarop de datum en bedrijfsnaam. Daarnaast moet de naam of het kenteken genoteerd staan.

Alle wijzigingen zijn na te lezen op de website van IKB Varken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer