%27Afscheid+nemen%27
Blog
© De Heus Voeders

'Afscheid nemen'

Als je jong en ambitieus bent, denk je vaak dat je alles wel alleen kunt. Maar in de loop der tijd, en vele ervaringen rijker ervaren velen dat je met samenwerken meer kunt bereiken. Op 30 november was de laatste werkdag van Henk van Kuyk onze sectordirecteur varken. Henk gaat namelijk met pensioen.

Normaal gesproken was er op 26 november een afscheidsreceptie geweest waar zich begin november al meer dan 100 personen vanuit het netwerk voor hadden opgeven. Deze grote opgave geeft volgens mij goed weer dat Henk van Kuyk een echte netwerker is en mensen kan verbinden.

Henk zijn Quote is dan ook 'Alleen kom je ver, samen kom je verder'. Henk is 44 jaar actief geweest in de varkenssector en hij geeft aan dat je elkaar regelmatig nodig bent. Door allerlei zaken, zoals schandalen, overheidsmaatregelen en verstoorde markten, doet de varkenscyclus voor de varkenshouders in de praktijk nog steeds zijn werk.

Met de lage varkensprijzen en de hoge voerprijzen ervaren we ook nu weer het dal van de cyclus. Maar in 44 jaar is de varkenssector er telkens weer bovenop gekomen. Misschien is er juist door die varkenscyclus wel een weerbare sector ontstaan. Met ondernemers die met tegenslagen om kunnen gaan en van bedreigingen weer een kans weten te maken.

Voor 2030 ziet Henk een aantal positieve ontwikkelingen voor de varkenssector welke ik graag met jullie wil delen.

De varkenscyclus verdwijnt voor diegene die voor de Nederlandse markt produceren. Retailers zullen onder druk van de politiek en consument, om hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, welzijn en circulariteit te verwezenlijken, de medewerking van varkenshouders hard nodig hebben. Daardoor verandert de positie van leverancier van varkens naar partner in de keten. En deze strategische samenwerking gaat gepaard met een eerlijker verdienmodel in de keten. De binnenlandse markt gaat naar vastere prijssystemen.

De komende jaren zal het aantal dieren in Nederland afnemen. Hierdoor daalt de mestproductie. Dit betekent zeer waarschijnlijk een overcapaciteit in mestverwerking. Uit deze saneringsslag zullen de mestverwerkers overblijven die de meeste toegevoegde waarde realiseren in de eindproducten die ze maken. Poorttarief wordt poortbonus!

Smart farming zal nog meer gebruikt worden. Camera's zullen steeds beter in staat zijn om gedrag van de varkens te observeren. Uit de analyses van deze waarnemingen komt gerichte managementinformatie om het welzijn van de varkens te bewaken. Het kantoor van de varkenshouder wordt net als een cockpit in een vliegtuig!

Henk, geniet van je pensioen.

Ronald Tibbe
verkoopleider Sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer