Zijn+zeugen+fit+genoeg+voor+voldoende+biest%3F
Partner De Heus

Zijn zeugen fit genoeg voor voldoende biest?

Bij hoogproductieve zeugen is het aantal levend geboren biggen de laatste jaren toegenomen. Ondanks dat er via selectie wel meer spenen beschikbaar zijn gekomen, is de hoeveelheid biest per zeug niet toegenomen.

Gemiddeld produceert een zeug tussen de 3 en 4 kilo biest. Maar dit verschilt per zeug van 1,5 tot wel 8 kilo, ongeacht het aantal levend geboren biggen.

Voor een optimale prestatie heeft een big minimaal 250 gram biest nodig. Dat betekent dat niet elke zeug fit genoeg is om haar volledige toom van voldoende biest te voorzien.

Maximale biestproductie en -kwaliteit realiseren

Recent onderzoek, uitgevoerd op het Swine Nutrition Centre De Elsenpas van De Heus, laat zien dat 61 procent van de zeugen meer dan de optimale 250 gram per big produceert. Gemiddeld produceren de zeugen op De Elsenpas 4,2 kilo biest per zeug, ofwel 262 gram per big. Daarmee wordt een gemiddeld uitvalspercentage gerealiseerd van 10,3 procent.

Het speengewicht is rond de 8 kilo en per zeug per jaar worden er meer dan 35 biggen gespeend. Om de biestproductie van alle zeugen te kunnen maximaliseren, moet de ondernemer er in de eerste plaats voor zorgen dat de zeugen fit genoeg zijn. Fitheid is de basis van een goede hormoonbalans.

Hormonen brengen biestproductie op gang

Voor een goede biestproductie moet de zeug allereerst voldoende hormonen aanmaken die het werpproces in gang zetten. 24 uur voor het werpen wordt dan ook het hormoon prolactine aangemaakt, waardoor de biestproductie op gang wordt gebracht.

Goede voeding, management en gezondheid zorgen ervoor dat de zeug fit genoeg is om de verschillende hormonen aan te maken en fysiek in staat is om de biest te produceren.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »