Biggen+Het+Cond%C3%A9+naar+Duitsland
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Biggen Het Condé naar Duitsland

Cindy en Coen Bosch van Het Condé uit het Overijsselse Heino zetten hun biologische biggen en vleesvarkens per 1 december af in Duitsland. De Duitse veehandelaar Jurgen Schmaing bemiddelt in de verkoop.

Bosch is met een jaarproductie van 11.000 biggen en 2.500 vleesvarkens een van Nederlands grootste biologische zeugenhouders. Het bedrijf is sinds 1998 biologisch en al die jaren gingen de biggen en vleesvarkens naar De Groene Weg, het biologische concept van slachterij Vion.

Nu gaan ze mee met handelaar Jurgen Schmaing uit Kreis Borken. 'We voelden ons al langere tijd niet meer betrokken bij De Groene Weg', zegt Coen Bosch over de keuze die hij halverwege dit jaar maakte. De afzet van de biggen ligt voor vijf jaar vast tegen een vaste prijs.

Bedrijfsbegeleiding

Bosch krijgt ook een rol in het begeleiden van de bedrijven waar zijn biggen naartoe gaan. Daarnaast wordt zijn ervaring ingezet om de biologische houderij bij de Oosterburen verder te professionaliseren. 'Ik voel me weer ondernemer. Dat heb ik de laatste jaren wel gemist', zegt Bosch.

Biologische varkensvlees heeft in Duitsland een marktaandeel van 0,6 à 0,7 procent. Marktkenners spreken van een niche met potentie. De zelfvoorzieningsgraad voor biologisch varkensvlees ligt in Duitsland op 75 procent. Het resterende kwart wordt geïmporteerd uit Nederland en Denemarken.

Import en 5D

Naast biologische varkensvlees importeert Duitsland ook biologische biggen. Net als in Nederland zijn er ook in Duitsland meer biologische vleesvarkenhouders dan vermeerderaars. In 2020 telde Duitsland 172.000 biologische varkens en werden in totaal 350.000 biologische varkens geslacht.

Het feit dat Duitsland op dit moment zwaar ingezet op 5D (in Duitsland geboren, opgegroeid, slachtklaar gemaakt, geslacht en verwerkt) deert de afzet van biologische biggen niet. 'Bij de Duitse consument heeft 4D de voorkeur boven importvlees dat 3D is', weet Bosch.

All-in all-out

In Nederland gingen de biggen van Bosch naar vijf vleesvarkenhouders. Hoeveel dat er in Duitsland precies worden, is nog niet bekend. Duitse vleesvarkenhouders passen daar doorgaans all-in all-out toe en voeren graan van het eigen bedrijf.

Biologische biggen gingen in Duitsland in september van de hand voor 150 tot 160 euro per big (AMI-notering). In Duitsland wegen biologische vleesvarkens geslacht tussen 80 en 125 kilo. Over waar de dieren worden geslacht en via welk kanaal de afzet gaat lopen, worden nog geen mededelingen gedaan.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer