Vlaanderen+onderzoekt+stikstoftoepassingen+luchtwassers
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlaanderen onderzoekt stikstoftoepassingen luchtwassers

Is door luchtwassers gevangen stikstof uit stallucht en mest te verwaarden? Die vraag willen ze in Vlaanderen beantwoord zien. Kan het bijvoorbeeld worden omgezet in een grondstof voor de productie van organische meststof en/of diervoeders?

Hilde Crevits heeft als landbouwminister van Vlaanderen het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) daartoe opdracht gegeven. In moderne stallen kan de stikstof voor het grootste deel uit de stallucht worden gehaald door een luchtwasinstallatie. De onderzoekers willen daarbij kijken of die stikstof mogelijk is te hergebruiken via fermentatie van de afgevangen stikstof. Op dit moment wordt die stikstof gebruikt als kunstmestvorm.

ILVO onderzoekt nu of deze stikstof is in te zetten als groeimedium voor nuttige bacteriën in een gecontroleerd fermentatieproces. Dat moet leiden tot een microbiële biomassa, die vervolgens in aanmerking komt voor hoogwaardigere toepassingen.

Omzettingsproces

Het is echter nog onduidelijk of voor dit omzettingsproces ook andere voedingsstoffen nodig zijn. Mogelijk komen hiervoor goedkope reststromen uit de voedingsindustrie of chemische industrie in aanmerking. ILVO gaat ook inschatten hoeveel extra verwerking en energie nodig is om tot bruikbare biomassa te komen en hoe het fermentatieproduct op de markt is af te zetten. De onderzoekers denken daarbij aan traag werkende organische meststoffen en een eiwitbron in het diervoer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer