Vlaamse+overheid+steunt+varkenshouders%2C+EU+niet
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlaamse overheid steunt varkenshouders, EU niet

Belgische varkenshouders krijgen steun van de Vlaamse overheid. De varkenshouders zitten in zwaar weer door lage opbrengsten en gestegen kosten. De Vlaamse overheid trekt 16 miljoen euro uit om de 3.800 ondernemers door het dal te trekken. Vanuit de EU kom er geen brede steunmaatregelen.

De prijzen die de Vlaamse varkenshouders krijgen voor hun dieren, liggen rond het laagste niveau in Europa. Dit komt mede door het verstorende effect op de export door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018. Daarnaast hebben ook Belgische varkenshouders met sterk gestegen voerkosten te maken. Zo verliezen ze bij ieder varkens dat het bedrijf verlaat zo'n 30 tot 35 euro.

Maandag kondigde Hilde Crevits, minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw maatregelen aan. 'Heel wat varkenshouders en hun gezinnen hebben het financieel en mentaal loodzwaar. Het probleem situeert zich in de markt die niet naar behoren werkt', stelt ze.

De slechte situatie is voor Crevits reden om een pakket steunmaatregelen uit de kast te halen. 'De focus ligt daarbij op een beter inkomen voor de sector, maar ook op investeringen op vlak van duurzaamheid en dierenwelzijn', benadrukt de minister.

Inzetten op kwaliteitslabels

Met het pakket worden onder meer bedrijven met jonge ondernemers en bedrijven die geïnvesteerd hebben in verduurzaming geholpen om de schuldenlast draaglijk te houden. Verder worden alle varkenshouders gestimuleerd om in te zetten op kwaliteitslabels die inzetten op dierenwelzijn en duurzaamheid.

De minister verwacht dat de Vlaamse varkenshouders een lokale meerwaarde creëren door zich te onderscheiden op vlak van kwaliteit. Om de burger over te halen om voor Vlaamse en seizoensgebonden producten te kiezen, geeft de minister samen met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing extra aandacht aan de promotie van deze lokale producten.

Crevits kaartte het probleem deze week ook aan bij de Europese Landbouwraad en wist een reed front te vormen. Ze vroeg de Europese Commissie te komen met 'uitzonderlijke maatregelen' voor de varkenssector. Daarbij doelt ze niet alleen op steun, ook moet volgens haar een vrijwillige productiebeperking op tafel komen.

Afwijzing EU-brede aanpak

De Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowsk liet weten dat hij de brede oproep tot buitengewone marktmaatregelen verwerpt. 'Elke interventie moet zorgvuldig worden beoordeeld om onbedoelde negatieve effecten te voorkomen', stelt Wojciechowsk. 'De voorgestelde maatregelen vergen niet alleen aanzienlijke financiële middelen uit de EU-begroting, zij kunnen ook contraproductief zijn en de verkeerde signalen naar de markt sturen.'

Wel stelt de Europees landbouwcommissaris voor om gerichte nationale maatregelen te nemen, wat de Vlaamse overheid dus ook heeft gedaan. Die 16 miljoen euro zijn peanuts, een druppel op een gloeiende plaat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer