PRRS+onder+controle+door+vaccinatie+biggen
Bedrijf in Beeld
© Henk Riswick Fotografie

PRRS onder controle door vaccinatie biggen

Het onder controle houden van het PRRS-virus is van belang voor goede resultaten van de biggen, vleesvarkens en ook zeugen. Want een goede vaccinatie van de biggen voorkomt dat ze de zeugen herbesmetten. Ruud Huls vertrouwt hiervoor al jarenlang op PRRSflex.

Zeugenhouder Ruud Huls gebruikt op zijn bedrijf met 1.300 DanBred zeugen al bijna vijf jaar PRRSflex bij de biggen. 'Voor die tijd gebruikte ik wel andere vaccins en ook heb ik naaldloze vaccinatie toegepast. PRRSflex bevalt al jarenlang goed.

'Door de biggen op dag 18 in het kraamhok te vaccineren met PRRSflex zijn ze tijdens de biggenopfok prima beschermd tegen het PRRS-virus. Van doorbraken bij de gespeende biggen is geen sprake en daarmee kunnen ze ook de zeugen niet besmetten.'

Het blijft niet bij een goede bescherming van de biggen, ook de vleesvarkens mogen geen last krijgen van PRRS. Huls levert een flink deel van zijn biggen aan Duitse afnemers. Vandaar ook zijn keuze voor de PIC408M als eindbeer. Van zijn afnemers uit Duitsland krijgt hij geen klachten over mogelijke PPRS-problemen en ook zijn Nederlandse afnemer is tevreden.

Van mijn afnemers in Duitsland en Nederland krijg ik geen klachten over mogelijke PRRS-problemen

Zeugenhouder Ruud Huls

Vaccin ook voor eigen biggen

De varkenshouder uit het Gelderse Silvolde constateert ook zelf dat vaccinatie tegen PRRS goed uitpakt. Sinds een jaar heeft hij een eigen vleesvarkensbedrijf waar alle restbiggen en de biggen die na laden overblijven naar toe gaan. 'Daar loopt het prima. Al heb ik nog geen betrouwbare resultaten, omdat er na aankoop nog veel onderhoud is geweest aan voermachine en ventilatie en er nog een paar koppels 'vreemde' biggen zijn opgezet.'

Huls vindt dat je zo'n extra bedrijf nodig hebt. 'Daardoor kan ik de hoogste kwaliteit biggen aan mijn afnemers leveren.'

Weinig last bij biggen

Een van de voordelen van PRRSflex is dat het toedienen bij biggen in het kraamhok geen problemen oplevert. De biggen hebben er nauwelijks last van. Dat komt doordat het adjuvans van PRRSflex nauwelijks bijwerkingen geeft, stelt dierenarts Pieter van Rengen van DAP Lintjeshof.

Mooie toom biggen bij Ruud Huls
Mooie toom biggen bij Ruud Huls © Henk Riswick Fotografie

De biggen drinken na het vaccineren gewoon door en dat betekent dat er nauwelijks risico is op kraamstalberigheid. Door de goede ervaringen met PRRSflex gaat Huls dit vaccin mogelijk combineren met Circoflex, een optie die sinds kort mogelijk is. 'Met Van Rengen moet ik dan wel kijken naar een andere oplossing voor het mycoplasmavaccin dat ik nu toepas.'

Zeugen krijgen ook vaccin

Om te zorgen voor een goede bescherming van de zeugen tegen PRRS blijft het niet bij het vaccineren van de biggen. Huls vaccineert zijn zeugen iedere twaalf weken voor de voet weg. Daarnaast koopt hij ziektevrije gelten van fokbedrijf Klein Ikink en zorgt dan tijdens de quarantaine- en adaptatieperiode voor een goede bescherming via vaccinatie.

Voor goede resultaten zijn er overigens nog wel meer vaccinaties nodig. De biggen worden beschermd met een vaccin tegen circo en mycoplasma op dag 5 en 18. De zeugen krijgen naast de gebruikelijke parvo/vlekvaccinatie in dracht en lactatie en een bedrijfseigen streptokokkenvaccin. De eersteworps krijgen ook nog een vaccinatie tegen coli, clostridium en griep.

De biggen krijgen eerst melk en daarna smooth via het drinkcupje
De biggen krijgen eerst melk en daarna smooth via het drinkcupje © Henk Riswick Fotografie

Om veel goede biggen bij de zeug te kunnen spenen, begint Huls in het kraamhok met het bijvoeren van melk via cups. Dat wordt na twaalf dagen vervangen door een goedkopere melkmix met meer plantaardig eiwit. Diezelfde mix voert hij vanaf dag 5 droog bij in het voerbakje. Daarna volgt een melkkorrel en de laatste week speenkorrel. Na spenen krijgen de biggen ook dezelfde speenkorrel.

Alles bij elkaar zorgt het voor prima resultaten. De zeugen brengen jaarlijks bijna 35 biggen groot.

Bedrijfsgegevens
Ruud Huls (38) heeft in het Gelderse Silvolde een bedrijf met 1.300 DanBred zeugen. Die spenen jaarlijks 35 biggen van een PIC408M- eindbeer. De biggen groeien deels op in een voergeldstal. Op een andere locatie houdt hij 2.500 vleesvarkens. Daarnaast heeft hij nog een akkerbouwbedrijf.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer