Dag+van+de+Boerin+groeit+als+begrip
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Dag van de Boerin groeit als begrip

Boerinnen worden zaterdag extra in het zonnetje gezet. Dit jaar worden op 11 september rond de vierhonderd verwenpakketten uitgepakt. 'Ons doel is om de Dag van de Boerin tot net zo'n bekend begrip te maken als Vader- en Moederdag', zegt kartrekker en pluimveehoudster Gerda Briene uit het Overijsselse Wierden.

De verwenpakketten kunnen boerinnen naar eigen inzicht samenstellen en ruilen met collega-boerinnen. Een deel wordt verrast met een hart-onder-de-riempakket. 'Dit jaar waren er meer vrijwilligsters om zo'n pakket samen te stellen dan het aantal boerinnen dat is aangedragen', zegt Briene. 'Daarom worden sommige boerinnen, die om een of andere reden een extra steuntje nodig hebben, met een dubbel pakketje verrast.'

Ruilen populair

Briene ziet het initiatief met het jaar groeien, zeker de boerinnenswap. 'Het ruilen van een persoonlijk verwenpakket wint aan populariteit.' De Dag van de Boerin is volgens fijnedagvan.nl in 2009 in het leven geroepen en vastgesteld op 11 september. Het initiatief ging echt leven toen het via Facebook en Twitter (#dvdboerin of #dagvandeboerin) onder de aandacht werd gebracht.

De huidige organisatie van de boerinnendag bestempelt de spontane tweet die Briene in 2013 plaatste als de start van dag waarop boerinnen in het zonnetje worden gezet. 'Bovendien houden wij standaard de tweede zaterdag van september aan', stelt de pluimveehoudster.

Zorgen voor balans

Het initiatief is opgezet omdat achter elke succesvolle boer een belangrijke levenspartner staat: meestal betreft het de boerin. En zij krijgt volgens de organisatie doorgaans niet de eer die zij verdient. Naast meewerken op de boerderij (fulltime of parttime) houdt ze ook vaak het gezin en huishouden draaiende en zorgt voor de sociale component. De boering zorgt voor de juiste balans 'voor en achter'. Dat zijn volgens de organisatie minstens net zo zware taken en daarom verdienen ze erkenning.

Weekend van het Varken

De boerinnendag vindt tegelijk plaats met het Weekend van het Varken. Tijdens editie 2020 werd weinig georganiseerd in het tweede weekend van september in verband met corona. Ook dit jaar zorgt het veranderlijke luchtwegvirus ervoor dat het varkensweekend op beperktere schaal wordt gehouden. Familie Van den Berkmortel, trouw aan het Weekend van het Varken, pakt wel flink uit aan de Houtsestraat 17 in Sint-Oedenrode.

Tien vijf-sterrenboeren stellen hun bedrijven in ieder geval ook open voor het publiek, meldt Wakker Dier.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer