Virussen+worden+sneller+herkend+via+nieuwe+techniek
Nieuws
© Twan Wiermans

Virussen worden sneller herkend via nieuwe techniek

In een nieuwe diagnostische procedure, ontwikkeld door Wageningen Bioveterinary Research, worden moleculaire technieken gebruikt om virussen sneller en efficiënter te herkennen. Op deze manier kan de overheid ook sneller maatregelen nemen.

'Toen het Sars-virus in 2003 opdook, duurde het een maand om het virus te karakteriseren. Dat gaat ons nu niet meer gebeuren', reageert Wim van der Poel. Hij is geestelijk vader van de diagnostische 'pijplijn', waarbij vier opeenvolgende tests worden uitgevoerd. Snelheid is vooral van belang bij gemakkelijk overdraagbare ziekten zoals bijvoorbeeld varkenspest.

Door de Wereldorganisatie voor diergezondheid is een lijst met 117 dierziekten opgesteld. Voor 32 daarvan, waaronder varkenspest, blauwtong, mond- en klauwzeer en vogelgriep, geldt in Nederland een meldingsplicht. Voor deze ziekten liggen bij mogelijke uitbraken testen klaar om te bepalen of een dier besmet is.

Soms zijn er hardnekkige ziekteverschijnselen die niet door bekende dierziekten kunnen worden verklaard. Op dat moment treedt de diagnostische pijplijn in werking.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer