Documentaire+belicht+verwevenheid+goede+doelen%2C+media+en+overheid
Nieuws
© Marijn Poels

Documentaire belicht verwevenheid goede doelen, media en overheid

In zijn documentaire 'Het goede doel heiligt de middelen' gaat Marijn Poels op zoek naar de verwevenheid tussen goede doelen, media en overheid. Op de thema's landbouw, klimaat en energie is die samenhang volgens de onafhankelijke documentairemaker groot. 'Het moet transparanter en minder met elkaar samenhangen.'

Landbouw, klimaat en energie zijn thema's die op de politieke agenda staan. Goede doelen blijken volgens Poels daarbij een behoorlijke rol te spelen. Deze zijn soms zelfs beleidsbepalend, bovendien worden veel goede doelen financieel gevoed vanuit de overheid. Op die manier wordt volgens Poels macht gekocht. 'Dit is een wrange constructie.'

De documentairemaker stelde een aantal kernvragen in zijn zoektocht. Hoe transparant zijn de goede doelen eigenlijk? En wat is hun rol, plan en richting? En nog belangrijker: wie bepaalt die richting? Poels bezocht een reeks van mensen om dat te achterhalen: onderzoekers, journalisten en boeren. Tevens bevroeg hij mensen op straat.

Koesteren in plaats van wegkopen

De verwevenheid tussen goede doelen, media en politiek is aanzienlijk. 'Dat valt vooral op waar het gaat om landbouw, klimaat en energie', constateert Poels. 'Dat is zorgelijk, omdat Nederlandse boeren tot de beste in de wereld behoren. Boeren zijn hard nodig in deze wereld, die moeten we koesteren in plaats van wegkopen.'

Meer transparantie nodig

De boodschap die Poels de kijkers van zijn documentaire wil meegegeven, is dat goede doelen transparanter moeten worden en de verwevenheid met politiek en media moet verminderen. 'Een democratie moet vanuit het volk komen en niet met geld worden gekocht door de overheid en goede doelen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer