Dwarsliggers
Blog
© Studio Van Assendelft

Dwarsliggers

Tegenwoordig lijkt het erop dat je alleen scoort als je dwars gaat liggen. Dat geldt vooral voor opstandelingen die zich oneerlijk behandeld voelen door bijvoorbeeld de politiek en de overheid. Actuele voorbeelden zijn de anti-vaxxers, coronaontkenners en voorvechters van het tot ver achter de komma gaan handhaven van de Wet dieren. Pieter Omtzigt is voor de maatschappij een positieve uitzondering van een dwarsligger, maar voor de landelijke politiek en het CDA een rebel.

Ook dicht bij het boerenerf zijn er nogal eens dwarsliggers te vinden. Varkenshouders die hun bedrijf ontwikkelen en zich daarbij netjes aan de vergunningen houden, kunnen in sommige regio’s desondanks te maken krijgen met aanhoudende weerstand. Vanuit de eigen buurt, maar ook door mensen uit de omgeving die gemobiliseerd worden door allerlei organisaties die de varkenshouderij linksom of rechtsom klappen willen toebrengen. Overleg en samen tot oplossingen komen, is niet meer mogelijk. Iedereen zit vast in het eigen gelijk en wat ondernemers ook doen aan innovatie, duurzaamheid en circulariteit, nooit is het goed of genoeg.

Bij het programma Opstandelingen van Sophie Hilbrand komt binnenkort een ontwrichtende varkenscase aan de orde. Op 8 juli (20.30 uur op NPO2) gaat het over de beerput van De Graspeel. Dit stukje buitengebied in de Brabantse gemeente Landerd werd ruim vijftien jaar geleden in de reconstructieplannen bestempeld als landbouwontwikkelingsgebied. Met name intensieve veehouderijen die elders ‘in de weg zaten’, zouden zich daar dan moeten kunnen hervestigen.

Het uitvoeren van de plannen in dit buurtschap is afgelopen jaren een splijtzwam gebleken. Klap op de vuurpijl voor de toch al opstandige buurtbewoners werd de nieuwbouw van megastallen op het bouwblok van een voormalig varkensbedrijf. Begrip hebben ze niet voor de beslissingen van de lokale overheid, gerechtelijke uitspraken en de ondernemende varkenshouder. Hun frustratie over de overlast en het vermeende oneerlijke handelen zullen zonder twijfel breed uitgemeten worden. Hoewel ik kan bevroeden wat de teneur van de uitzending zal zijn, hoop ik dat de montage van Opstandelingen ook het eerlijke verhaal van de ‘dwarsliggende’ ondernemer goed belicht.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer